Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia

Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia

Ciasto „Rajski ptak” to przepyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na nie znalazłam na stronie mniammniam.com i od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Oczywiście, nie zawiodłam się.

Ciasto jest lekkie, idealnie słodkie, z ciekawym akcentem w postaci ptasiego mleczka, choć jak dla mnie dobre byłoby i bez niego i ja osobiście następnym razem pewnie zrezygnuję z tego dodatku 😉

Zdjęcie - Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto „Rajski ptak”:

1 szklanka = 250 ml

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego, u mnie Wieluń
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 2 op. galaretki poziomkowej

Masa śmietanowa:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 1 op. galaretki krystalicznej

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki poziomkowej
  • 1 op. Ptasiego Mleczka (ja zrobiłam 3 rzędy i wykorzystałam 1/2 opakowania)
  • 1 op. okrągłych biszkoptów

 

Jak zrobić ciasto „Rajski ptak”?

Blaszkę 21×28 cm wykładamy papierem od pieczenia. Na spodzie rozkładamy biszkopty.

Dwa opakowania galaretki poziomkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec, gdy śmietanka nieco zgęstnieje, ale nie jest jeszcze ubita całkiem na sztywno, dodajemy twaróg (najlepiej w temperaturze pokojowej), miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę, miksujemy do połączenia.

Część masy (około 1/3) wykładamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy. Rozkładamy ptasie mleczko jedno za drugim w kilku rzędach w taki sposób, aby wcisnąć je w masę dłuższą krawędzią. Przykrywamy je pozostałą masą serową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

Powstałą piankę wykładamy na masę serową.

Obie galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy.

Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.

 

UWAGI: Uważam, że masy serowej mogłoby być nieznacznie więcej – rozkładając ją na biszkopty, dałam jej mniej po bokach ciasta, aby zakryć w całości ptasie mleczko. Być może ilość byłaby odpowiednia, gdybym wykorzystała więcej ptasiego mleczka? Następnym razem spróbuję mimo wszystko zrobić z 650 g twarożku, 2/3 szkl. śmietanki i 2 op. galaretki.

 

 

Zdjęcie - Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów