Ciasto „Rajski ptak” – bez pieczenia
Ciasto „Rajski ptak” to przepyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na nie znalazłam na stronie mniammniam.com i od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Oczywiście, nie zawiodłam się.
Ciasto jest lekkie, idealnie słodkie, z ciekawym akcentem w postaci ptasiego mleczka, choć jak dla mnie dobre byłoby i bez niego i ja osobiście następnym razem pewnie zrezygnuję z tego dodatku 😉
Składniki na ciasto „Rajski ptak”:
1 szklanka = 250 ml
- 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego, u mnie Wieluń
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 2 op. galaretki poziomkowej
Masa śmietanowa:
- 330 ml śmietanki 36%
- 1 op. galaretki krystalicznej
Dodatkowo:
- 2 op. galaretki poziomkowej
- 1 op. Ptasiego Mleczka (ja zrobiłam 3 rzędy i wykorzystałam 1/2 opakowania)
- 1 op. okrągłych biszkoptów
Jak zrobić ciasto „Rajski ptak”?
Blaszkę 21×28 cm wykładamy papierem od pieczenia. Na spodzie rozkładamy biszkopty.
Dwa opakowania galaretki poziomkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec, gdy śmietanka nieco zgęstnieje, ale nie jest jeszcze ubita całkiem na sztywno, dodajemy twaróg (najlepiej w temperaturze pokojowej), miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę, miksujemy do połączenia.
Część masy (około 1/3) wykładamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy. Rozkładamy ptasie mleczko jedno za drugim w kilku rzędach w taki sposób, aby wcisnąć je w masę dłuższą krawędzią. Przykrywamy je pozostałą masą serową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.
Powstałą piankę wykładamy na masę serową.
Obie galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy.
Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.
UWAGI: Uważam, że masy serowej mogłoby być nieznacznie więcej – rozkładając ją na biszkopty, dałam jej mniej po bokach ciasta, aby zakryć w całości ptasie mleczko. Być może ilość byłaby odpowiednia, gdybym wykorzystała więcej ptasiego mleczka? Następnym razem spróbuję mimo wszystko zrobić z 650 g twarożku, 2/3 szkl. śmietanki i 2 op. galaretki.