Ciasto pleśniak z keksówki

 Długo zastanawiałam się, czy ten wpis, powinien pojawić się na blogu. Chyba wszyscy znają to ciasto z kruchym spodem, przełożone konfiturą, smażonymi jabłkami i zwieńczone pianą z białek. Ostatecznie jednak, postanowiłam zrobić zdjęcia. Ciasto kruche jest bez białek, śmietany i cukru, jest bardzo kruche i delikatne. Do jabłek dodałam, cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość bardzo dobrze smakuje, polecam na niedzielny deser dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Ciasto pleśniak z keksówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego na małe kawałki
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatam na elastyczną masę. Masę formuję na gruby wałek i daję do lodówki na 60 minut. Składniki na nadzienie
  • 4 większe jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki dowolnej konfitury ( u mnie z borówek )
  • 3 białka + 2 łyżki cukru
Jabłka obieram i ścieram na cieniutkie plasterki. Smażę na patelni bez przykrycia z dodatkiem cynamonu, kardamonu i soku z cytryny. Jabłka będą gotowe, kiedy lekko się rozpadną. Białka ubijam z cukrem na gęstą pianę. Blaszkę o wym.14 x 31 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram 3/4 ciasta i dokładnie ubijam. Ciasto powinno również zachodzić na boki foremki. Ciasto smaruję konfiturą, następnie wykładam jabłka. Na jabłka wykładam pianę, na pianę ścieram 1/3 ciasta. Ciasto daję do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni. Piekę około 30 minut, w temp. 180 stopni, do czasu kiedy ciasto się zrumieni. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto pleśniak z keksówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto pleśniak z keksówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy