Ciasto pistacjowe
Dzień dobry :-) Lubicie pistacje? Ja bardzo. Na blogu moje wypieki znalazłam ostatnio przepis na ciasto z pistacjami właśnie. Jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje też rewelacyjnie. Z podanych składników wychodzi dość niskie, bo tak do połowy keksówki. Dla nas to spokojnie wystarczyło. Jeśli macie ochotę to na ciasto można przygotować lukier i go przyozdobić. Ja już tego nie robiłam, bo wystarczy tych słodkości. Miłego dnia wszystkim życzę :-)
Blaszka 11x23 cm
Składniki:
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta i sok z jednej cytryny
- 80 g zmielonych pistacji
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
1. Do jednego naczynia dajemy mleko, olej, otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy zmielone pistacje i jeszcze raz mieszamy.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy do ciasta. Mieszamy rózgą tylko do połączenia się składników.
3. Blaszkę 23x11 smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy.
4. Do blaszki przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni około 50 minut do tzw suchego patyczka.
5. Po upieczeniu studzimy. Możemy na ciasto przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polewę czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)