Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Zdjęcie - Ciasto pistacjowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Lubicie pistacje? Ja bardzo. Na blogu moje wypieki znalazłam ostatnio przepis na ciasto z pistacjami właśnie. Jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje też rewelacyjnie. Z podanych składników wychodzi dość niskie, bo tak do połowy keksówki. Dla nas to spokojnie wystarczyło. Jeśli macie ochotę to na ciasto można przygotować lukier i go przyozdobić. Ja już tego nie robiłam, bo wystarczy tych słodkości. Miłego dnia wszystkim życzę :-)

Blaszka 11x23 cm

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta i sok z jednej cytryny
  • 80 g zmielonych pistacji
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do jednego naczynia dajemy mleko, olej, otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Mieszamy. Dodajemy zmielone pistacje i jeszcze raz mieszamy.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodajemy do ciasta. Mieszamy rózgą tylko do połączenia się składników.
3. Blaszkę 23x11 smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy.
4. Do blaszki przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 stopni około 50 minut do tzw suchego patyczka.
5. Po upieczeniu studzimy. Możemy na ciasto przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polewę czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto pistacjowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto pistacjowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto pistacjowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów