Ciasto pina colada

Ciasto pina colada

Przygotowany na imieniny mojej córki placek. Połączenie kokosów i ananasów na kakaowym biszkopcie - taki powrót do blogowania po cudownych, upalnych wakacjach.
Zdjęcie - CIASTO PINA COLADA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto Pina Colada SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj.
Dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj.
Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao i wszystko delikatnie wymieszaj.
Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 25 dag masła
  • puszka ananasów
  • 2/3 szklanki likieru kokosowego
Zagotuj 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami.
Dodaj wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj masło.
Budyń rozprowadź w pozostałym mleku i dodaj do gotującej się masy kokosowej.
Gotuj chwilę mieszając i odstaw do wystygnięcia.
Odsącz ananasa, zachowując pół szklanki soku, pokrój owoce dość drobno i dodaj do masy kokosowej. Do masy kokosowej dodaj też 1/3 szklanki likieru. Wymieszaj dokładnie.
Sok z ananasa połącz z 1/3 szklanki likieru kokosowego i nasącz płynem biszkopt.
Masę wyłóż równomiernie na biszkopcie. Ciasto odstaw do schłodzenia.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów