Ciasto pietruszkowe
Powszechnie znanym ciastem na bazie warzywa, jest ciasto marchewkowe. Buraczane ciasto czekoladowe też ma wielu swoich zwolenników, a brownie z fasoli czy sernik z batatów zachwycają od dawna. Czy pomyśleliście, że na tym kulinarne eksperymenty się kończyć nie muszą ? Że do przygotowania słodkich wypieków użyć można wiele innych warzyw ? Jadłam kiedyś pyszne ciasto z pasternaku... A dziś postanowiłam przygotować ciasto z pietruszki. Czy smakowało ? Jak najbardziej. Pietruszka nadała ciastu niezwykłego posmaku.
Może spróbujecie ?
Składniki:
- 300 g obranej pietruszki
- 3 jajka
- 20 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 120 ml oleju
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
Na lukier cytrynowy:
- 3 łyżki cukru pudru
- około 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jaja lekko ubić z cukrem. Do podbitych jaj dodać startą pietruszkę i olej – zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem – przesiać. Przesianą mąkę dodać do zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszać.
Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 50 minut.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką. Lukrem polać ciasto pietruszkowe.
Smacznego !