Ciasto pietruszkowe

Powszechnie znanym ciastem na bazie warzywa, jest ciasto marchewkowe. Buraczane ciasto czekoladowe też ma wielu swoich zwolenników, a brownie z fasoli czy sernik z batatów zachwycają od dawna. Czy pomyśleliście, że na tym kulinarne eksperymenty się kończyć nie muszą ? Że do przygotowania słodkich wypieków użyć można wiele innych warzyw ? Jadłam kiedyś pyszne ciasto z pasternaku... A dziś postanowiłam przygotować ciasto z pietruszki. Czy smakowało ? Jak najbardziej. Pietruszka nadała ciastu niezwykłego posmaku.
Może spróbujecie ?


Zdjęcie - Ciasto pietruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 300 g obranej pietruszki
  • 3 jajka
  • 20 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 120 ml oleju
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku


Na lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jaja lekko ubić z cukrem. Do podbitych jaj dodać startą pietruszkę i olej – zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem – przesiać. Przesianą mąkę dodać do zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszać.

Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez 50 minut.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką. Lukrem polać ciasto pietruszkowe.


Zdjęcie - Ciasto pietruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto pietruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto pietruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów

Podobne przepisy