Ciasto niebo w gębie

Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Wersja troszeczkę zmieniona od oryginału, nieco lżejsza i delikatniejsza.

Spód z kruchego ciasta, następnie warstwa z jabłek i galaretki cytrynowej. Do tego warstwa z orzechów włoskich i kremówki. Wierzch z herbatników i polewy czekoladowej.

Przepyszne ciasto w jesiennym klimacie o dosyć wyrazistych warstwach.

W oryginalnym przepisie były dwa przełożenia z kruchego ciasta oraz krem na bazie masła. U mnie wersja troszeczkę inna i lekko odchudzona.

Ciasto niebo w gębie rewelacyjnie smakuje i połączenie jabłek oraz orzechów włoskich jest super smaczne. Najlepsze następnego dnia po kilkugodzinnym schłodzeniu, kiedy warstwy stężeją i smaki się ze sobą scalą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Zdjęcie - Ciasto niebo w gębie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO NIEBO W GĘBIE

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 paczka herbatników maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok.1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Przekładamy do formy i wycinamy zbyt dużą ilość ciasta. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier i dusimy przez około 5 min. Następnie dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, tężejącą masę wykładamy na kruche ciasto. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Orzechy dokładnie mielimy. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku oraz powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na jabłka i układamy herbatniki jeden obok drugiego. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałeczki czekolady. Mieszamy do połączenia i jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Zdjęcie - Ciasto niebo w gębie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto niebo w gębie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto niebo w gębie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto niebo w gębie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
3

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto jabłkowe z cynamonem
2

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawka…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik mojej Mamy (przepis na dużą blachę)
3

Jabłecznik mojej Mamy (przepis…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami

Bardzo szybka tarta z gruszkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto delicja z jabłkami i serem
1

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Szarlotka dla początkujących (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty