Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką to typowo letni wypiek, który wykonasz z przeróżnymi owocami sezonowymi.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i wystarczy przestrzegam kilku wskazówek. Składniki na samo ciasto muszą być w temp. pokojowej. Różnica temperatur może spowodować zakalec.

Ciasta nie można zbyt długo miksować, ponieważ będzie miało ciężką konsystencję.

Do środka możesz dodać truskawki, wiśnie, morele, jagody lub inne dowolne owoce sezonowe. Nie dodawaj mocno soczystych owoców, ponieważ mogą spowodować zakalec.

Ciasto na maślance z truskawkami to prosty i szybki wypiek. Lekkie i wilgotne ciasto, soczyste owoce i do tego chrupiąca kruszonka to strzał w dziesiątkę latem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Zdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 łyżek cukru

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 lub większa wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub widelcem, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić objętość). Następnie dodajemy niewielkim strumieniem maślankę oraz olej cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę oraz ekstrakt z wanilii i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i na wierzchu układamy kawałki truskawek oraz oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na maślance z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
1

Kruche ciasto z truskawkami i…

Beti Beti
kruche babeczki

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto z truskawkami
8

Ciasto z truskawkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Buchty z truskawkami
1

Buchty z truskawkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto izaura z truskawkami

Ciasto izaura z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik truskawkowy
1

Sernik truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto truskawkowe z bezami bez pieczenia + film - Smakowite Dania

Ciasto truskawkowe z bezami be…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Puszyste ciasto z truskawkami
1

Puszyste ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
1

Kruche ciasto z truskawkami i…

Beti Beti
kruche babeczki

Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

food² food²
Food Square

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, krus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta