Ciasto "murzynka "
Szybkie i fajne ciasteczko do kawy,wystarczy pare skladnikow,odrobine cierpliwosci az wystygnie biszkopt ( mozemy go wrzucic do lodowki ) i w tym czasie zrobic krem- szybko i bardzo smacznie !
Zapraszam!
Ciasto "murzynka "
Biszkopt
. 1 szklanka maki pszennej
. 1 szklanka cukru
. 3 lyzki ciemnego bardzo kakao
. 5 jaj
. 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Krem:
. 300 ml smietany kremowki
. 300 gr serka mascarpone
. 100 gr cukru pudru
. 1/2 kieliszka limoncello ( lub soku z cytryny )
Poncz:
. 300 ml zimnej wody
. 2 lyzki soku z cytryny
. 2 lyzki rumu
ponadto:
. kakao do dekoracji
. plasterki cytryny
. kuleczki czekoladowe
Wykonanie
- blaszke prostokatna 30 /45 cm wykladamy papierem do pieczenia
- ubijamy jajka z cukrem na puszek ,potem dodajemy przesiana make z proszkiem,kakao delikatnie mieszamy
- gotowa mase wykladamy na blaszke ,rownamy powierzchnie i wkladamy do piekarnika
- pieczemy przez 20 min w temp. 180stC
- po upieczenia ciasto odwracamy na sciereczke i studzimy
Krem
- ubijamy smietane z cukrem pudrem i limoncello,dodajemy po lyzce utarty krem mascarpone
- calosc ubijamy do uzyskania gladkiego jednolitego kremu
- biszkopt dzielimy na pol i mamy w ten sposob dwa platy ciasta
- pierwszy plat umieszczamy na desce i nasaczamy go ponczem,wykladamy krem i przykrywamy go drugim ciastem,ktory tez obficie nasaczamy ponczem
- calosc posypujemy kakao
- ciasto dzielimy na male kwadraty ,wyciskamy na kazdy mala porje kremu ,ozdabiamy platerkiem cytryny i kuleczkami z czekolady
Smacznego!