Ciasto "murzynka "

Ciasto "murzynka "

Szybkie i fajne ciasteczko do kawy,wystarczy pare skladnikow,odrobine cierpliwosci az wystygnie biszkopt ( mozemy go wrzucic do lodowki ) i w tym czasie zrobic krem- szybko i bardzo smacznie !

Zapraszam!

Zdjęcie - Ciasto "murzynka " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto "murzynka " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto "murzynka " - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto "murzynka "

Biszkopt

. 1 szklanka maki pszennej

. 1 szklanka cukru

. 3 lyzki ciemnego bardzo kakao

. 5 jaj

. 1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

. 300 ml smietany kremowki

. 300 gr serka mascarpone

. 100 gr cukru pudru

. 1/2 kieliszka limoncello ( lub soku z cytryny )

Poncz:

. 300 ml zimnej wody

. 2 lyzki soku z cytryny

. 2 lyzki rumu

 

ponadto:

. kakao do dekoracji

. plasterki cytryny

. kuleczki czekoladowe

 

Wykonanie

- blaszke prostokatna 30 /45 cm wykladamy papierem do pieczenia

- ubijamy jajka z cukrem na puszek ,potem dodajemy przesiana make z proszkiem,kakao delikatnie mieszamy

- gotowa mase wykladamy na blaszke ,rownamy powierzchnie i wkladamy do piekarnika

- pieczemy przez 20 min w temp. 180stC

- po upieczenia ciasto odwracamy na sciereczke i studzimy

 

Krem

- ubijamy smietane z cukrem pudrem i limoncello,dodajemy po lyzce utarty krem mascarpone

- calosc ubijamy do uzyskania gladkiego jednolitego kremu

- biszkopt dzielimy na pol i mamy w ten sposob dwa platy ciasta

- pierwszy plat umieszczamy na desce i nasaczamy go ponczem,wykladamy krem i przykrywamy go drugim ciastem,ktory tez obficie nasaczamy ponczem

- calosc posypujemy kakao

- ciasto dzielimy na male kwadraty ,wyciskamy na kazdy mala porje kremu ,ozdabiamy platerkiem cytryny i kuleczkami z czekolady

Smacznego!

 

Kategorie przepisów