Ciasto migdałowe z morelami
Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, aromatyczne wręcz orzeźwiające. Można go upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem.
Składniki:
220 g mielonych migdałów ( mogą być blanszowane lub w skórkach- w skórkach szczególnie polecam do ciasta ze śliwkami)
100 g miękkiego masła lub stałego oleju kokosowego
4 jaja
125 g cukru trzcinowego ( może być ksylitol/ erytrytol)
1 torebka cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny ekologicznej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce: morele, śliwki
płatki migdałowe
cukier puder do posypania po ostygnięciu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Jaja oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier i skórkę i utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać 5 minut. Następnie dodać mąkę z migdałów, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do masy partiami.
Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut z owocami.