Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe, które kojarzy mi się z naszą kuchnią, znalazłam w książce o potrawach żydowskich, jako przepis rodem z Niemiec. O, i tak się kręci historia ciast i nie tylko. Upiekłam dziś to wesołe ciasto, domowe, proste i smaczne, które nic sobie z tego nie robi, skąd pochodzi. :-).

Zdjęcie - Ciasto marmurkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marmurkowe

300g miękkiego masła

275 g cukru pudru plus 4 łyżeczki do dodania później

2 łyżeczki esencji waniliowej

szczypta soli

5 dużych jaj

375 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek mleka

4 czubate łyżeczki kakao

cukier puder do posypania

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

Masło miksuję dodając do niego powoli cukier puder. Następnie, nie przerywając miksowania dodaję pojedynczo jaja, przesianą mąkę, proszek, esencję i szczyptę soli.

Na koniec 2-3 łyżki mleka, by nabrało półpłynnej masy.

2/3 ciasta przekładam do prostokątnej formy (razem ma być na wysokość 3/4 foremki, bo bardzo urośnie) wysmarowanej tłuszczem.

Do pozostalego ciasta wsypuję kakao, 4 łyżeczki cukru, miksuję, dodaję 2-3 łyżki mleka i wylewam na wierzch ciasta umieszczonego w formie. Wygładzam. Na koniec przejeżdżam po cieście widelcem, głeboko, by trochę zamieszać. ;-)

Piekę przez ok. godzinę.

Kiedy ostygnie posypuję cukrem pudrem.

Źródło - "Kuchnia żydowska" Clarissy Hyman

Zdjęcie - Ciasto marmurkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lekach - żydowskie ciasto  miodowe
8

Lekach - żydowskie ciasto mio…

upl upl
Niebo w gębie

Szarlotka z płatkami owsianymi
1

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szybkie ciasto z jabłkami
1

Szybkie ciasto z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto pijak
1

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawa z whisky. Sernik
1

Kawa z whisky. Sernik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Bajgle z parmezanem

Bajgle z parmezanem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryba w sosie chraimeh
1

Ryba w sosie chraimeh

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makaron z groszkiem
1

Makaron z groszkiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cała prawda o karpiu po żydowsku
2

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Piernik po żydowsku
1

Piernik po żydowsku

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Sałatka izraelska (Israeli salad)
1

Sałatka izraelska (Israeli sal…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże