Ciasto marmurkowe
Ciasto marmurkowe, które kojarzy mi się z naszą kuchnią, znalazłam w książce o potrawach żydowskich, jako przepis rodem z Niemiec. O, i tak się kręci historia ciast i nie tylko. Upiekłam dziś to wesołe ciasto, domowe, proste i smaczne, które nic sobie z tego nie robi, skąd pochodzi. :-).
Ciasto marmurkowe
300g miękkiego masła
275 g cukru pudru plus 4 łyżeczki do dodania później
2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
5 dużych jaj
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
4 czubate łyżeczki kakao
cukier puder do posypania
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Masło miksuję dodając do niego powoli cukier puder. Następnie, nie przerywając miksowania dodaję pojedynczo jaja, przesianą mąkę, proszek, esencję i szczyptę soli.
Na koniec 2-3 łyżki mleka, by nabrało półpłynnej masy.
2/3 ciasta przekładam do prostokątnej formy (razem ma być na wysokość 3/4 foremki, bo bardzo urośnie) wysmarowanej tłuszczem.
Do pozostalego ciasta wsypuję kakao, 4 łyżeczki cukru, miksuję, dodaję 2-3 łyżki mleka i wylewam na wierzch ciasta umieszczonego w formie. Wygładzam. Na koniec przejeżdżam po cieście widelcem, głeboko, by trochę zamieszać. ;-)
Piekę przez ok. godzinę.
Kiedy ostygnie posypuję cukrem pudrem.
Źródło - "Kuchnia żydowska" Clarissy Hyman