Ciasto marchewkowe
Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, osoby które liczą kalorie mogą zrezygnować z masy, a ciasto i tak będzie smakować. Ja piekłam w podłużnej foremce (ostatnio wszystkie ciasta piekę w keksówce, nie wiem dlaczego) ale zdecydowanie wygodniej jest upiec na małej blaszce o wym. 24x24cm, lub w małej tortownicy. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki, ja wprowadziłam od siebie niewielkie zmiany, zastąpiłam mąkę pszenną w połowie krupczatką i zmniejszyłam proporcje cukru. Polecam na małe i duże spotkania w miłym towarzystwie:))
Składniki
- 2 jajka
- 150g brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 pełna szklanka drobno startej marchewki
- filiżanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki
- po łyżeczce sody, cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jajka ubijam z cukrem, stopniowo dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość delikatnie mieszam, dodaję marchew, orzechy i ananasa. Ciasto przekładam na blaszkę o wym.24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 40min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu studzę i kroję na pół.
Składniki na masę
- 200g serka philadelphia (może być inny kremowy serek śniadaniowy)
- 150g cukru pudru
- 50g masła
Cukier ucieram z masłem na gładki krem. Dodaję serek i krótko mieszam składniki. Ciasto przekładam kremem i dodatkowo smaruję wierzch ciasta, przechowuję w lodówce. Udanych wypieków!!!