Ciasto kruche z budyniem
Bardzo dobre ciasto kruche, przełożone warstwą budyniu waniliowego. Ciasto nie jest trudne, w pierwszej kolejności przygotuj ciasto kruche, następnie ugotuj budyń. Ciasto efektowne i bardzo proste, poradzi sobie z nim początkująca kuchareczka 🙂
Składniki na ciasto kruche z budyniem:
foremka 25 x 30 cm
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 budynie waniliowe ( 2 x 40 g ) bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )
Jak przygotować ciasto kruche z budyniem?
Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka, jajko, śmietanę i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, a masa będzie elastyczna, podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część owiń folią i daj do zamrażarki.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta rozwałkuj i przełóż na dno foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i daj do lodówki.
Teraz przygotuj masę budyniową. W 3/4 szklanki mleka, rozprowadź proszek budyniowy. Resztę mleka podgrzewaj z cukrem i wanilią ( jeżeli używasz ). Do mocno gorącego mleka, dodaj mleko z budyniem, mieszaj całość intensywnie rózgą kuchenną, aż budyń się zagotuje. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze chwilę mieszając.
Piekarnik nastaw na 180 stopni, spód ciasta zapiekaj około 10 – 15 minut. Na podpieczony spód, równomiernie wyłóż ciepłą masę budyniową. Starte ciasto z zamrażarki, rozłóż na masę budyniową.
Ciasto piecz około 50 minut, na złoty kolor. Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia 🙂
Smacznego 🙂