Ciasto koktajlowe bez pieczenia
Ciasto kotajlowe bez pieczenia, które smakuje letnim koktajlem na bazie czerwonych owoców i jogurtu z dodatkiem oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno, który dostarcza cennych substancji odżywczych występujących w ziarnach. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, zawiera ich 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Ten olej można również stosować do sałatek, surówek, past na kanapki i koktajli.
Składniki na ciasto koktajlowe bez pieczenia:
Tortownica 24 cm
Składniki na ciasto koktajlowe bez pieczenia:
- 500 g owoców: wiśnie, maliny, truskawki (mogą być mrożone)
- sok z ½ cytryny
- 500 ml śmietanki 30%
- 400 g kremowego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 3 galaretki: wiśniowa, malinowa, truskawkowa
- 10 g żelatyny
- 250 ml wrzątku
- 15 g cukru waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len
- kilkanaście biszkoptów
- ¾ szklanki mleka
DEKORACJA:
- kilka truskawek
- kilkanaście malin
- gałązki czerwonej porzeczki
- minibezy
- świeża mięta
Jak zrobić ciasto koktajlowe bez pieczenia?
Rozpuść galaretki owowcowe z żelatyną w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj owoce do zblendowania, dodaj sok z cytryny.
Biszkopty zanurzaj w mleku i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do śmietanki dodaj ekstrakt waniliowy i cukier – zmiksuj na puszystą masę. Dwie czubate łyżki masy odłóż do dekoracji – przechowuj w lodówce.
Do reszty dodaj jogurt i lniany olej Kujawski tłoczony na zimno. Krótko połącz masy. Do zblendowanych owoców wlej wystudzoną galaretkę, wymieszaj i ⅔ masy owocowej dodaj do masy jogurtowej. Resztę zostaw w temperaturze pokojowej – będzie na wierzch ciasta. Wymieszaj masę koktajlową i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki. Gdy masa lekko stężeje delikatnym strumieniem wylej resztę musu owocowego i rozprowadź na cieście.
Wstaw do lodówki do stężenia na kilkanaście godzin.
Ciasto koktajlowe bez pieczenia udekoruj przed podaniem i ciesz się smakiem wakacyjnego koktajlu.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis