Ciasto koktajlowe bez pieczenia

Ciasto koktajlowe bez pieczenia

Zdjęcie - Ciasto koktajlowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto kotajlowe bez pieczenia, które smakuje letnim koktajlem na bazie czerwonych owoców i jogurtu z dodatkiem oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno, który dostarcza cennych substancji odżywczych występujących w ziarnach. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, zawiera ich 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Ten olej można również stosować do sałatek, surówek, past na kanapki i koktajli.

Składniki na ciasto koktajlowe bez pieczenia:

Tortownica 24 cm

Składniki na ciasto koktajlowe bez pieczenia:

  • 500 g owoców: wiśnie, maliny, truskawki (mogą być mrożone)
  • sok z ½ cytryny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 galaretki: wiśniowa, malinowa, truskawkowa
  • 10 g żelatyny
  • 250 ml wrzątku
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Len
  • kilkanaście biszkoptów
  • ¾ szklanki mleka

 

DEKORACJA:

  • kilka truskawek
  • kilkanaście malin
  • gałązki czerwonej porzeczki
  • minibezy
  • świeża mięta 

Zdjęcie - Ciasto koktajlowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić ciasto koktajlowe bez pieczenia?

Rozpuść galaretki owowcowe z żelatyną w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj owoce do zblendowania, dodaj sok z cytryny.

Biszkopty zanurzaj w mleku i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Do śmietanki dodaj ekstrakt waniliowy i cukier – zmiksuj na puszystą masę. Dwie czubate łyżki masy odłóż do dekoracji – przechowuj w lodówce.

Do reszty dodaj jogurt i lniany olej Kujawski tłoczony na zimno. Krótko połącz masy. Do zblendowanych owoców wlej wystudzoną galaretkę, wymieszaj i ⅔ masy owocowej dodaj do masy jogurtowej. Resztę zostaw w temperaturze pokojowej – będzie na wierzch ciasta. Wymieszaj masę koktajlową i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki. Gdy masa lekko stężeje delikatnym strumieniem wylej resztę musu owocowego i rozprowadź na cieście.

Wstaw do lodówki do stężenia na kilkanaście godzin.

Ciasto koktajlowe bez pieczenia udekoruj przed podaniem i ciesz się smakiem wakacyjnego koktajlu.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów