Ciasto Klementynkowe
Ciasto Klementynkowe z filmu Sekretne życie Waltera Mitty
375 g klementynek
6 dużych jaj
225 g cukru białego
250 g migdałów w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Klementynki umieść w garnku z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 godziny. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Jeśli mają pestki trzeba je usunąć. Wszystkie wrzuć do blendera i utrzyj na gładką masę (w całości ze skórką, ze wszystkim). Piekarnik nagrzej do 180º C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 21cm. Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj migdały i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodaj klementynkową masę.
Wlej ciasto do tortownicy i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Po 40 minutach warto jest przykryć folią, żeby się nie przypalało.
Moje ciasto jest ciemniejsze, ponieważ dałam pół na pół migdałów i orzechów. Glazury nie lubię, więc nie robiłam, ale na pewno pomaga w utrzymaniu wilgotności ciasta. U mnie szybko znika, więc nie ma szans wyschnąć
Serca mi nie skradło, ale jest ciekawostką. Raz można zrobić.
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Przepis pochodzi ze strony Nigella Lawson.
Zobacz rowniez:MOUSSAKACzekoladowe ciasteczka Premiera - To właśnie miłośćWhite Cake z DjangoDonuty