Ciasto kinder country

Ciasto kinder country nawiązuje do znanego batonika i muszę przyznać, że jest nie mniej smaczne od oryginału. Warstwy czekoladowe są przepyszne z chrupkami, które wzbogacają smak. Ciasto wygląda bardzo ciekawie i jest naprawdę warte spróbowania.

Jedna z czytelniczek zadała mi pytanie czy chrupki w cieście u mnie również są „gumiaste”. Według mnie problem leży w tym, iż pszenica preparowana po jakimś czasie zaczyna chłonąć wilgoć z ciasta i zaczyna tracić swoją chrupkość. Jedyną radę jest podawanie ciasta po jakieś godzinie chłodzenia, wtedy chrupki nie zdążą wchłonąć tyle wilgoci.

Ciasto jest słodkie, kremowe z mnóstwem czekolady. Do ciemnej masy dodałam pół na pół mleczną oraz gorzką, ale jeśli lubisz mocno słodkie ciasta dodaj tylko mleczną.

Ciasto kinder country jest idealne dla dzieci, które uwielbiają słodkie ciasta. Doskonałe na przeróżne imprezy. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest świetny. Z przepisem poradzą sobie nie tylko osoby, które dobrze czują się w kuchni, ale również z małym doświadczeniem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto kinder country - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO KINDER COUNTRY

SKŁADNIKI NA JASNĄ WARSTWĘ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • ok. 80 g chrupek typu kangus

SKŁADNIKI NA CIEMNĄ WARSTWĘ:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g czarnej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki żelatyny, płaskie
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • ok. 30-40 g chrupek typu kangus

Tortownicę o wym. 24-26 cm wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, następnie zostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę pod koniec miksowania wlewamy stopniowo połowę żelatynę. Następnie delikatnie dodajemy czekoladę oraz chrupki, mieszamy do połączenia. Wykładamy na herbatniki, następnie układamy drugą warstwę herbatników. Wkładamy do lodówki.
Mleczną i czarną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie wlewamy pozostałą żelatynę. Masę delikatnie łączymy z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Przekładamy na herbatniki i wykładamy resztę chrupek na wierzch ciasta. Chłodzimy przez całą noc.

Zdjęcie - Ciasto kinder country - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kinder country - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kinder country - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kinder country - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto kinder country - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort Oreo
9

Tort Oreo

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort Oreo – przepis
8

Tort Oreo – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto chałwowe
16

Ciasto chałwowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Oczy carycy
45

Oczy carycy

evenka evenka
Arabeska

Kruche z jagodami i bezą

Kruche z jagodami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bananowiec straciatella
1

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bananowiec straciatella
1

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania