Ciasto kawowe z krakersami
Dzisiaj polecam bardzo dobre ciasto o kawowym smaku, którego słodycz przełamałam słonymi krakersami. Masa z bitej śmietany i serka mascarpone zawsze dobrze smakuje, biszkopt nasączyłam tym likierem, ale oczywiście możecie użyć dowolnego. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- jajka - 5 szt.
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- kakao - 3 łyżki
- cukier - 5 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na nasącz
- likier kawowy - 80 ml
- woda - 100 ml
- Składniki na masę kawową
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana kremówka - 330 ml
- cukier puder - 4 łyżki
- kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
- żelatyna - 3 łyżeczki
- krakersy - 1 opakowanie
Instrukcje
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać , następnie przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 32/34 cm. Wyrównać i wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 min.
Likier kawowy wymieszać z wodą. Nasączyć wystudzony biszkopt.
Kawę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, dodać żelatynę, doładnie wymieszać, odstawić. W tym czasie ubić serek mascarpone z cukrem dodac śmietankę i ubić na wysokich obrotach. Gdy masa jest już gęsta dodać przestygniętą kawę z żelatyną i chwilę jeszcze ubijać.
Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę masy, następnie ułożyc warstwę krakersów, drugą połowę masy, przykryć kolejną warstwą krakersów. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą, ja posypaąłm tylko mieloną kawą. Wstawić ciasto do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.
Smacznego:)