Ciasto kawowe z borówką
Miłośnikom kawowych wypieków polecam dzisiejsze ciasto. Kakowy biszkopt, kawowa masa, galaretka i borówki. Wszystko razem doskonale połączone w jednej kompozycji. Ciasto doskonale prezentuje się na stole ale jeszcze lepiej smakuje. Polecam:)
Składniki
- Składniki na biszkopt
- jajka - 4
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- kakao - 2 łyżki
- cukier - 4 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę kawową
- serek mascarpone - 150 g
- śmietana kremówka - 300 ml
- kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
- żelatyna - 3 płaskie łyżeczki
- cukier puder - 4 łyżki
- Składniki na masę śmietankową
- śmietana kremówka - 300 ml
- cukier puder - 3 łyżki
- żelatyna - 3 łyżeczki
- Dodatkowo
- galaretka cytrynowa - 2 opakowania
- borówki - 400 g
Instrukcje
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, przesiać mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia.
Kawę zalać kilkoma łyżkami wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia. W tym czasie ubić serek mascarpone z cukrem i śmietanką kremówką. Gdy masa jest już sztywna dodać kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać.
W tortownicy umieścić pierwszą część biszkoptu. Wyłożyć masę kawową. Z drugiego biszkoptu ostrym krążkiem wyciąć kółka i ułożyć pozostały biszkopt na tężejącej masie kawowej. W puste miejsca ułożyć borówki i zalać teżęjącą galaretką na wysokość biszkoptu. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
W tym czasie ubić śmietanę kremówkę z cukrem, pod koniec dodać rozpuszczoną wceśniej żelatynę. Wymieszać i wylać masę na ciasto. Wurównać. Na wierzchu ułożyć borówki i zalać pozostałą tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)