Ciasto kawowe z borówką

Ciasto kawowe z borówką

Zdjęcie - Ciasto kawowe z borówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miłośnikom kawowych wypieków polecam dzisiejsze ciasto. Kakowy biszkopt, kawowa masa, galaretka i borówki. Wszystko razem doskonale połączone w jednej kompozycji. Ciasto doskonale prezentuje się na stole ale jeszcze lepiej smakuje. Polecam:)

Składniki

Instrukcje

 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać, przesiać mąki  z proszkiem i kakao, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia.

Kawę zalać  kilkoma łyżkami wody, dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do napęcznienia. W tym czasie ubić serek mascarpone  z cukrem i śmietanką kremówką. Gdy masa jest już sztywna dodać kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać.

W tortownicy umieścić pierwszą część biszkoptu. Wyłożyć masę kawową. Z drugiego biszkoptu ostrym krążkiem wyciąć kółka i ułożyć pozostały biszkopt na tężejącej masie kawowej. W puste miejsca ułożyć borówki i zalać teżęjącą galaretką na wysokość biszkoptu. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.

W tym czasie ubić śmietanę kremówkę z cukrem, pod koniec dodać rozpuszczoną wceśniej żelatynę. Wymieszać i wylać masę na ciasto. Wurównać. Na wierzchu ułożyć borówki i zalać pozostałą tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto kawowe z borówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów