Ciasto kawowe z bananami
Banany i kawa – genialne połączenie. Jeśli ktoś jeszcze go nie próbował polecam jak najszybciej to zrobić. Lekka masa z bitej śmietany i serka mascarpone, która już wielokrotnie u mnie wystapiła, także w towarzystwie innych owoców, dzisiaj będzie kusić moich gości. Bardzo polecam bo ciasto jest mega pyszne.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy
- 2 duże, dojrzałe banany
- 3 łyżeczki żelatyny
- nalewka kawowa do nasączenia
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić, w wodzie, odstawić, żeby napęczniała. W tym czasie ubić serek z cukrem i śmietaną, kiedy masa ma już pożądaną konsystnecję, dodać kawę i żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone w plasterki banany i dokładnie wymieszać.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć nalewką kawową rozcieńczoną odrobiną wody. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, posypać kakao lub polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)