Ciasto kakaowo-kokosowe
Proste ciasto kakaowe, pieczone razem z masą kokosowo-grysikową. Zainspirowałam się przepisem od Agi.
Ciasto jest wilgotne i pyszne. Doskonale zda egzamin na imprezach plenerowych, gdy zależy nam na wypieku, który „nie rozpłynie się” pod wpływem ciepła. Sprawdzi się również dla osób, które nie przepadają za ciastami z masą (zwłaszcza śmietanową), bo tutaj masa, choć jest obecna, to stanowi jakby integralną część z ciastem.
Ciasto długo zachowuje świeżość, ale mi najbardziej smakowało tuż po przygotowaniu, w pierwszym i na drugi dzień.
Składniki na ciasto kakaowo-kokosowe:
Ciasto:
- 5 jajek
- 260 g drobnego cukru
- 250 ml wody gazowanej
- 180 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki tortowej
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa grysikowo-kokosowa:
- 750 ml mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 150 g drobnych wiórek kokosowych
- 80 g kaszy manny
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 30 g śmietanki 30%
- wiórki kokosowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto kakaowo-kokosowe?
Masa grysikowo-kokosowa:
Zaczynamy od przygotowania masy grysikowo-kokosowej. W tym celu do dużego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy wiórki kokosowe zmieszane z kaszą manną. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia (około 5 minut, na niezbyt dużym ogniu). Odstawiamy.
Ciasto:
W misie miksera umieszczamy jajka oraz cukier. Miksujemy całość przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej, jasnej i puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera. Do masy jajecznej, cienkim strumieniem, wlewamy wodę gazowaną oraz olej, miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie podpiekamy przez około 15 minut.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę grysikowo-kokosową, wyrównujemy, a następnie dajemy pozostałą część ciasta kakaowego.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy całość przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Polewa:
Na dno rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Na garnku z gorącą wodą umieszczamy miskę do której dajemy śmietankę i połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy ją na około 2 minutki, po czym dokładnie mieszamy.
Przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać go wiórkami kokosowymi.
Inspiracja: cynamonoweszczescie.blogspot.com/2019/10/byskawiczne-ciasto-kokosowo-czekoladowe.html