Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Jedno z moich ulubionych ciast. Przygotowane na bazie jogurtu i olej (zamiast masła) jest lekkie i wilgotne zarazem. Do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera- wszystkie składniki wystarczy wymieszać łopatką w misce.
Do ciasta dodałam lekko wcześniej podsmażone z brązowym cukrem śliwki, ale możecie wykorzystać inne owoce jak wiśnie czy morele.
Proporcje na okrągłą foremkę o średnicy ok.25 cm.
Składniki- jogurt grecki - 1 szklanka
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- owoce
- śliwki - ok. 6 szt
- cukier brązowy - 2 łyżki
Każdą śliwkę pokrój na 6 kawałków ("na kształt "księżyca"). Na patelni rozgrzej brązowy cukier, dodaj owoce i smaż ok. 2 minut, aż na patelni zbierze się gęsty sos. Ostudź.
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, esencją waniliową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz (wystarczy wymieszać łyżką/łopatką) na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce, polej pozostałym na patelni syropem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.