Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedno z moich ulubionych ciast. Przygotowane na bazie jogurtu i olej (zamiast masła)  jest lekkie i wilgotne zarazem. Do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera- wszystkie składniki wystarczy wymieszać łopatką w misce.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ciasta dodałam lekko wcześniej podsmażone z brązowym cukrem śliwki, ale możecie wykorzystać inne owoce jak wiśnie czy morele.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na okrągłą foremkę o średnicy ok.25 cm.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • jogurt grecki - 1 szklanka
  • olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • owoce
  • śliwki - ok. 6 szt
  • cukier brązowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania

Każdą śliwkę pokrój na 6 kawałków ("na kształt "księżyca"). Na patelni rozgrzej brązowy cukier, dodaj owoce i smaż ok. 2 minut, aż na patelni zbierze się gęsty sos. Ostudź.

W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, esencją waniliową oraz cukrem.

Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz (wystarczy wymieszać łyżką/łopatką) na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce, polej pozostałym na patelni syropem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy