Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bardzo proste ciasto na jogurcie z truskawkami i kokosową kruszonką. To ciasto zawsze wychodzi, pod warunkiem, że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziemy zbyt długo ucierać masy. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha i z każdym dniem zyskuje na smaku. Doskonałe ciasto na weekend i na piknik dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 lub 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie budyniu
  • 4 jajka
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 – 15 truskawek przekrojonych na pół
Kruszonka
  • 75 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 30 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam z cukrem na pianę. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, dodaję olej i jogurt. Całość delikatnie mieszam. Dodaję mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam mikserem, krótko tylko do połączenia składników. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Blaszkę o wymiarach  40 x 25 cm. wykładam papierem do pieczenia, na blaszkę wylewam ciasto. W ciasto lekko wciskam kawałki truskawek, stroną przecięcia do góry. Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach i delikatnie posypuję ciasto. Ciasto daję do piekarnika, piekę około 40 minut. Kiedy ciasto się mocno zrumieni, powinno być gotowe. Można zrobić próbę patyczkiem. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy