Ciasto jogurtowe z gruszkami
Kilka dni temu częstowałam Was imbirowym ciastem z gruszkami. Dziś kolejna odsłona szybkiego ciasta z tymi właśnie owcami. Tym razem lżejsze ciasto jogurtowe, wilgotne i z wyczuwalną kwaśną nutą.
Ciasto jogurtowe możecie robić na wiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce.
Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy.
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 3 gruszki
Wykonanie:
Gruszki obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Dwie gruszki pokroić w kostkę, jedną w pół plastry.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka wymieszać z cukrem, zmiksować, ale nie ubijać. Dodać cukier lub ekstrakt waniliowy i jogurt - zmiksować. Na koniec wlać ostygnięte masło - raz jeszcze wymieszać składniki. Do mąki z proszkiem do pieczenia i solą, wlać płynne składniki, całość dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach około 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać nieco ponad połowę ciasta. Na cieście ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Wylać pozostałą część ciasta.
Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w półplasterki, wciskając je lekko w ciasto.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
Smacznego !