Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia!
I kolejne ciacho zrobione przez mamę!
Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci.
Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej woli ciasta takie piankowe, z owocami i galaretkami, a ja wręcz przeciwnie!
Dziś przygotowała dla Was znane i lubiane ciacho znane pod nazwą JAJKO SADZONE.
Lekkie, delikatne, przypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli.
Bardzo łatwe do zrobienia i szybkie!
Jest świetnym pomysłem na lato – wspaniale orzeźwia, a jednocześnie zaspokaja zachciankę na słodkości.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* biszkopty podłużne – 200 g
* ser biały 3xmielony – 1 kg
* galaretka cytrynowa – 2 op
* cukier puder – 3-4 łyżki
* śmietana 30% słodka – 300 ml
* gorąca woda – 500 ml
DODATKOWO:
* galaretka przezroczysta – 2 op
* gorąca woda – 500 ml
* brzoskwinie /morele ( z puszki ) – ok. 400 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na blasze układamy biszkopty, delikatnie nasączamy np. wodą z cytryną.
Galaretki cytrynowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia.
Ser miksujemy z cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ).
Zalewamy biszkopty, odstawiamy do tężenia.
Przezroczyste galaretki zalewamy wrzątkiem, studzimy.
Na cieście układamy owoce, zalewam tężejącą galaretką.
Chłodzimy przez noc.