Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia!

I kolejne ciacho zrobione przez mamę!

Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci.

Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej woli ciasta takie piankowe,  z owocami i galaretkami, a ja wręcz przeciwnie!

Dziś przygotowała dla Was znane i lubiane ciacho znane pod nazwą JAJKO SADZONE.

Lekkie, delikatne, przypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli.

Bardzo łatwe do zrobienia i szybkie!

Jest świetnym pomysłem na lato – wspaniale orzeźwia, a jednocześnie zaspokaja zachciankę na słodkości.

Polecam!

 Zdjęcie - CIASTO JAJKO SADZONE - bez pieczenia! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* biszkopty podłużne – 200 g

* ser biały 3xmielony – 1 kg

* galaretka cytrynowa – 2 op

* cukier puder – 3-4 łyżki

* śmietana 30% słodka – 300 ml

* gorąca woda – 500 ml

DODATKOWO:

* galaretka przezroczysta – 2 op

* gorąca woda – 500 ml

* brzoskwinie /morele (  z puszki ) – ok. 400 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na blasze układamy biszkopty, delikatnie nasączamy np. wodą z cytryną.

Galaretki cytrynowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia.

Ser miksujemy z cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ).

Zalewamy biszkopty, odstawiamy do tężenia.

Przezroczyste galaretki zalewamy wrzątkiem, studzimy.

Na cieście układamy owoce, zalewam tężejącą galaretką.

Chłodzimy przez noc.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy