Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Zdjęcie - Ciasto góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Ostatnio mój syn zajął się wyszukiwaniem ciast, które chętnie by zjadł :-) Pierwsze które wyszukał to góra lodowa. Na blogach ostatnio to ciasto królowało, ja miała okazję, żeby zrobić. Ciasto jedno z lepszych jakie jadłam, smakowało wszystkim, delikatne, nie przesłodzone, no rewelacja. Przepis znalazłam tutaj. Jedyne co mogę, to polecić Wam do zrobienia, a zobaczycie, że Was zachwyci :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)

Blaszka 24x34 cm

Składniki ciasto:

  • 6 jajek L
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku lub 1/2 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, ja skorzystałam z tej opcji ze względu na dzieci)


1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera. Teraz stopniowo zaczynamy dodawać cukier, po nim po jednym żółtku, cały czas miksując.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy i mieszamy albo drewnianą łyżką, albo delikatnie na niskich obrotach mikserem.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe (2x 40 g bez cukru)
  • 250 g masła (temp. pokojowa)


1. 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Do miseczki dajemy pozostałe mleko, dodajemy 2 żółtka, budynie i łyżkę mąki. Miksujemy.
2. Jak mleko się nam zacznie gotować przygotowany płyn wlewamy do mleka i gotujemy budyń. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Studzimy co jakiś czas mieszamy. Budyń może być letmi.
3. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy ugotowany, wystudzony/letni budyń.

Polewa z mleka w proszku:

  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • około 200 g okrągłych biszkoptów


1. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i masło. Gotujemy do rozpuszczenia się składników.
2. Zdejmujemy z ognia i do ciepłego płynu dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Miksujemy mikserem do połączenia się składników.
3. Masę dzielimy na 2 w miarę równe części: do jednej dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku i miksujemy, do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kakao i miksujemy.

Biszkopty kroimy na połówki !!!

Przełożenie ciasta:
biszkopt (nasączony naparem kawy lub wodą z cytryną) - połowa masy budyniowej - biszkopt (nasączamy również naparem) - druga połowa masy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki i polewą jasną i czekoladową robimy mazaki, esy floresy wedle uznania i naprzemiennie. Najpierw ciemna, potem jasna do całkowitego wykorzystania obu polew.

Ciasto wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Zdjęcie - Ciasto góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto góra lodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów