Ciasto dyniowe z gry Minecraft

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z gry Minecraft - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cofnijmy się w czasie o kilka miesięcy... Był to mroźny dzień stycznia. Wróciłam popołudniu z pracy i ruszyłam w stronę kuchni, aby przekroić przygotowany dzień wcześniej kakaowy biszkopt. Posmarowałam blaty kremem, posypałam wiórkami czekoladowymi, wierzch ozdobiłam rozetkami z bitej śmietany, na których ułożyłam wisienki. W środek ciasta włożyłam świeczkę i tak oto w mojej kuchni powstał pierwszy kulinarny twór inspirowany grą :-)

Planowałam wtedy cały cykl przepisów z gier, bo przecież możliwości jest sporo (marynowane grzybki a'la Mario? pizza Eddie'go z Silent Hill?). Plany jednak odeszły na bok, ale pomysł nadal się tlił. Dlatego dziś oficjalnie powracam z cyklem jedzenia z gier, będzie trochę geek cooking ;-)
Minecraft to takie trochę wirtualne klocki lego w świecie totalnej pikselozy. Gra spodobała mi się dlatego, że graficznie przypomina bardzo oldschoolowe gry (choć taką nie jest, premiera miała miejsce w 2009 roku). W skrócie chodzi tu o to, aby budować z trójwymiarowych sześcianów co tylko nam się wymarzy, a jednocześnie obronić się przed atakami różnych stworów - zombie, potworów i różnych podobnych.
Dla ciekawostki powiem, że mam kolegę, który postanowił w grze z takich klocków zbudować gdańską Bazylikę Mariacką. Widziałam jego pracę w 1/3 i już wtedy wyglądało to całkiem imponująco :-)
Tak gdzie w fabule jest życie, musi pojawiać się jedzenie, stąd dziś przepis na placek dyniowy. Jako, że często korzystam z Thermomixa, przedstawiam dwie wersje przepisów na tę tartę dyniową.


Zdjęcie - Ciasto dyniowe z gry Minecraft - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


SKŁADNIKI - CIASTO KRUCHE:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru


SKŁADNIKI - NADZIENIE DYNIOWE:
  • 500 g upieczonej, obranej ze skóry dyni
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo ewentualnie garść posiekanych orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE CIASTA – THERMOMIX
  1. Do naczynia miksującego wsyp kolejno wszystkie składniki.
  2. Zmiksuj 20 s / obr 5, następnie zgarnij ze ścianek ciasto i ponownie zmiksuj 20 s / obr 5
  3. Gotowe ciasto wyrób jeszcze przez chwilę ręcznie, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA – THERMOMIX
  1. Dynię umieść w naczyniu miksującym, dodaj wszystkie składniki oprócz orzechów.
  2. Zagotuj nadzienie 10 min. / 100 C / obr 2.
  3. Następnie zmiksuj 10 s / obr. 4
  4. Gotową masę wystudź.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  1. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i ostrożnie przełóż na formę do tarty. Jeśli ciasto będzie się rozrywać to możesz urywać je i kawałkami układać na formie, dociskając palcami tak aż zapełni się cała forma.
  2. Z pozostałości ciasta wytnij kwadraty, które później ułożysz na wierzchu.
  3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  4. Na podpieczony spód wysyp posiekane włoskie orzechy, a następnie wylej dyniową masę i ułóż kwadraty wycięte z ciasta.
  5. Piecz ciasto przez ok. 30-40 minut, aż brzegi ciasta będą podpieczone.
Zdjęcie - Ciasto dyniowe z gry Minecraft - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


PRZYGOTOWANIE CIASTA – WERSJA TRADYCYJNA
  1. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę. W mące zrób wgłębienie i wsyp do niego cukier, sól i wbij jajko.
  2. Dodaj posiekane na kawałki masło i całość ugniataj energicznie do momentu aż otrzymasz gładkie ciasto.
  3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.


PRZYGOTOWANIE NADZIENIA – WERSJA TRADYCYJNA
  1. Dynię umieść w garnku, zalej śmietanką i mlekiem. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. Podgrzej dynię i gdy będzie się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszaj trzepaczką tak, aby nie powstały grudki.
  3. Dodaj cynamon, wymieszaj jeszcze raz. Gotową masę dyniową zmiksuj blenderem, a następnie odstaw do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  1. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i ostrożnie przełóż na formę do tarty. Jeśli ciasto będzie się rozrywać to możesz urywać je i kawałkami układać na formie, dociskając palcami tak aż zapełni się cała forma.
  2. Z pozostałości ciasta wytnij kwadraty, które później ułożysz na wierzchu.
  3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  4. Na podpieczony spód wysyp posiekane orzechy, a następnie wylej dyniową masę i ułóż kwadraty wycięte z ciasta.
  5. Piecz ciasto przez ok. 30-40 minut, aż brzegi ciasta będą podpieczone.


Jak Wam się podoba pomysł na cykl przepisów z gier? Może macie jakieś propozycje dań, które chcielibyście zobaczyć na blogu?

Przepisy z tych kategorii

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Ciasto Lion
1

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto kostka kawowa

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z buraków i zielonego groszku
1

Sałatka z buraków i zielonego…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni