Ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Wszędzie już pachnie jesienią. Pachnie deszczem, mglistym porankiem i grzybami… Pachnie dojrzałym sadem owocowym i schnącymi liśćmi.
Pachnie gorącą herbatą, którą znów lubię sączyć spod ulubionego koca i wciąż ciepłym drożdżowym ciastem ze śliwkami. Z nim mogę nawet z przyjemnością patrzeć jak kolorowe liście nostalgicznie spadają z drzew i cały świat przygotowuje się na nadchodzącą zimę.
Lato wróci za rok, a teraz czas odpocząć po wakacyjnych wojażach… Z jesienną drożdżówką… z tą najlepszą, domową…
Moja jesienna drożdżówka rośnie w oczach, warto więc użyć dość dużej blachy, by nie wypłynęła podczas pieczenia. Ogromna ilość śliwek w cieście sprawia, że jest wilgotne, wyraziste i kwaskowe. Zamiast tradycyjną kruszonką, posypałam wierzch ciasta orzechami, co dodało chrupiącego elementu i sprawiło, że jest jeszcze bardziej jesienne. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, a śliwki kwaskowe – taka ich natura. Dzięki mgiełce z cukru pudru wszystko się równoważy i smakuje wybornie.
Ciasta drożdżowe dzielę na dwie kategorie: dobre i najlepsze na świecie. Ten przepis z pewnością można zaliczyć do tej drugiej kategorii. Jest delikatne, puszyste, sprężyste, odpowiednio wilgotne i o bogatym smaku. Ze względu na swoją dość luźną konsystencję przed pieczeniem, idealnie nadaje się do ciast pieczonych w blachach i bab.
Polecam z kleksem bitej śmietany ze szczyptą cynamonu.
Składniki:
- 420g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 550)
- 250ml ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- 3 żółtka
- 50g masła
- 30 ml oleju
- 1/4 szklanki cukru (jeśli lubisz słodsze ciasto drożdżowe dodaj 1/2 szklanki)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1kg dojrzałych śliwek
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże rozpuść w 2-3 łyżkach letniego mleka, dodaj 1/2 łyżeczki cukru i oprósz lekko mąką. Odstaw na około 15 minut aż rozczyn zacznie pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj mleko, jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i rozczyn. Drewnianą łyżką lub w robocie kuchennym zagnieć ciasto do połączenia składników.
- Następnie dodaj bardzo miękkie lub rozpuszczone masło i olej.
- Zagniataj ciasto ta długo aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Powinno mieć dość luźną, rozlewającą się konsystencję, ale nie może być zupełnie płynne.
- Dobrze wyrobione ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu krótko zagnieć ciasto i ponownie odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
- Orzechy grubo posiekaj.
- Ciasto po wyrośnięciu przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy i rozciągnij na całej powierzchni.
- Na wierzchu gęsto ułóż śliwki i posyp orzechami i brązowym cukrem.
- Odstaw do napuszenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz w 180° przez około 45minut – do zrumienienia się ciasta.
- Wystudź, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!