Ciasto do pizzy orkiszowo - pszenne

Rodzinne spotkania, to niesamowite chwile rozmów, wspomnień czy żartów. Uwielbiam jeśli tym spotkaniom towarzyszy wspólne biesiadowanie a jeszcze bardziej wspólne przygotowywanie posiłku.
Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina. Więcej zdjęć tutaj.


SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
Składniki wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin (lub dłużej).
Przed pieczeniem ciasto powinno odstać w temperaturze pokojowej około1-2 godziny, aby się zagrzało.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, kłaść dodatki i piec w temperaturze 220 stopni 12-15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pizza z patelni
2

Pizza z patelni

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto na pizzę
1

Ciasto na pizzę

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Jak zrobić mini pizze?
1

Jak zrobić mini pizze?

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jak zrobić ciasto na pizzę

Jak zrobić ciasto na pizzę

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciasto na pełnoziarnistą pizzę

Ciasto na pełnoziarnistą pizzę

Tosia Tosia
Smakowity chleb