Ciasto do pizzy orkiszowo - pszenne

Ciasto do pizzy orkiszowo - pszenne
Rodzinne spotkania, to niesamowite chwile rozmów, wspomnień czy żartów. Uwielbiam jeśli tym spotkaniom towarzyszy wspólne biesiadowanie a jeszcze bardziej wspólne przygotowywanie posiłku.
Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina. Więcej zdjęć tutaj.


SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
Składniki wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin (lub dłużej).
Przed pieczeniem ciasto powinno odstać w temperaturze pokojowej około1-2 godziny, aby się zagrzało.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, kłaść dodatki i piec w temperaturze 220 stopni 12-15 minut.

Kategorie przepisów