Ciasto do pizzy orkiszowo - pszenne
Rodzinne spotkania, to niesamowite chwile rozmów, wspomnień czy żartów. Uwielbiam jeśli tym spotkaniom towarzyszy wspólne biesiadowanie a jeszcze bardziej wspólne przygotowywanie posiłku.
Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina. Więcej zdjęć tutaj.
SKŁADNIKI:
Przed pieczeniem ciasto powinno odstać w temperaturze pokojowej około1-2 godziny, aby się zagrzało.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, kłaść dodatki i piec w temperaturze 220 stopni 12-15 minut.
Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina. Więcej zdjęć tutaj.
SKŁADNIKI:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 łyżki cukru
Przed pieczeniem ciasto powinno odstać w temperaturze pokojowej około1-2 godziny, aby się zagrzało.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, kłaść dodatki i piec w temperaturze 220 stopni 12-15 minut.