Ciasto do pizzy orkiszowo - pszenne

Rodzinne spotkania, to niesamowite chwile rozmów, wspomnień czy żartów. Uwielbiam jeśli tym spotkaniom towarzyszy wspólne biesiadowanie a jeszcze bardziej wspólne przygotowywanie posiłku.
Tym razem asystę w kuchni pełniła moja siostrzenica Nina. Więcej zdjęć tutaj.


SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
Składniki wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 6-8 godzin (lub dłużej).
Przed pieczeniem ciasto powinno odstać w temperaturze pokojowej około1-2 godziny, aby się zagrzało.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, kłaść dodatki i piec w temperaturze 220 stopni 12-15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
1

Mini pizze pszenno-orkiszowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Mini pizze
1

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pizza na cienkim cieście
1

Pizza na cienkim cieście

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pizza na grubym cieście
1

Pizza na grubym cieście

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową
4

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza z patelni
3

Pizza z patelni

Beti Beti
kruche babeczki