Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Zdjęcie - Ciasto  czekoladowo-pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Czekoladowy weekend" to brzmi kusząco..Tak pomyślałam, gdy po raz pierwszy zobaczyłam o nim informację. W głowie rodziły mi się różne pomysły na pyszne słodkości, na dania pełne czekolady. I jak to zwykle bywa, życie zweryfikowało moje plany. Weekend  ten spędzę u rodziców, więc nie mogę wziąć udziału w tej zabawie, na tyle, na ile bym chciała. Możliwości i czas pozwalają mi na zaprezentowanie tylko jednego przepisu, nad czym troszkę ubolewam. Mój wybór padł na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Upiekłam je parę dni temu i jestem z niego bardzo zadowolona. Nie jest ono ani zbyt suche, ani zbyt wilgotne. Dość mocno czekoladowe, za mało jednak jak dla mnie czuć w nim pomarańczę. Smaczne, idealne na poprawę humoru.

Przepis pochodzi z  "Biblioteki Poradnika Domowego": "Ciasta z czekoladą i miodem".

Zdjęcie - Ciasto  czekoladowo-pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

- 6 jajek

- szklanka cukru

- szklanka mąki

- 2 gorzkie czekolady (dałam jedną gorzką, drugą gorzką ze skórką pomarańczową)

- pół kostki masła

- sok z dużej pomarańczy

- kilka kropel aromatu pomarańczowego (mój dodatek)

Wykonanie:

Czekoladę i masło roztopić na małym ogniu (uważać, aby masa się nie przypaliła). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, sok z pomarańczy i aromat. Całość wymieszać. Dodać ochłodzoną czekoladę z masłem. Osobno ubić białka na pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut (ja piekłam około 35 minut). Smacznego :)

Gotowe ciasto można udekorować polewą. Ja skorzystałam z przepisu na polewę podanego przez Edysię. Bardzo smakowała ona mojemu mężowi. Za kazdym razem gdy jadł kawałek ciasta, mruczał z zadowoleniem "Mmmm, pyszna jest ta polewa" :) Potwierdzam, pyszna jest. Taka, jaką robiła często moja mama. Będę na pewno częściej ja przygotowywać.

Polewa (podaję za Edysią):

- 10 dag margaryny

- 10 dag cukru pudru

- 2 łyżki ciemnego kakao

- 2 łyżki gorącej wody

Margarynę stopić na małym ogniu. Dodać do niej cukier wymieszany z kakao, wymieszać, dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia i ostudzić.

Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowe brownie
1

Pomarańczowe brownie

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Brownies z białą czekoladą i pomarańczami
2

Brownies z białą czekoladą i p…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik na zimno z mandarynkami + film
2

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku