Ciasto czekoladowo – kokosowe

Ciasto czekoladowo – kokosowe

Ciasto ucierane z czekoladą i kokosem, pieczone w podłużnej blaszce, na pewno nie rozczaruje fanów znanych batoników Bounty ? W pierwszej kolejności, przygotowuję masę maślaną i dzielę ją na dwie części. Następnie, do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej kokos. Ciasto dość sycące, sprawdzi się na śniadanie i do kubka gorącej kawy ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 7 łyżek  mleka lub słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub 3 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę łamię na kawałki, dodaję mleko lub śmietankę ( 4 łyżki ), całość podgrzewam na bardzo małym ogniu, do czasu, kiedy czekolada się rozpuści. Odstawiam do przestudzenia.

Miękkie masło ucieram z cukrem na gładki krem. Kolejno dodaję jajka i nadal ucieram. Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt kokosowy. Całość krótko mieszam, do połączenia składników.

Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao. Do drugiej kokos i mleko lub śmietankę ( 3 łyżki ). Masy mieszam łyżką, do połączenia składników.

Podłużną blaszkę, wykładam papierem do pieczenia. Kolejno nakładam połowę masy czekoladowej, masę kokosową i masę czekoladową.

Ciasto piekę około 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Patyczek wbity w ciasto, powinien być suchy. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo – kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł ze strony Kuchnia Lidla

Kategorie przepisów