Ciasto czekoladowo – kokosowe
Ciasto ucierane z czekoladą i kokosem, pieczone w podłużnej blaszce, na pewno nie rozczaruje fanów znanych batoników Bounty ? W pierwszej kolejności, przygotowuję masę maślaną i dzielę ją na dwie części. Następnie, do jednej części dodaję rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej kokos. Ciasto dość sycące, sprawdzi się na śniadanie i do kubka gorącej kawy ?
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 70 g wiórek kokosowych
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2 płaskie łyżki kakao
- 7 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub 3 łyżki likieru kokosowego
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę łamię na kawałki, dodaję mleko lub śmietankę ( 4 łyżki ), całość podgrzewam na bardzo małym ogniu, do czasu, kiedy czekolada się rozpuści. Odstawiam do przestudzenia.
Miękkie masło ucieram z cukrem na gładki krem. Kolejno dodaję jajka i nadal ucieram. Dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt kokosowy. Całość krótko mieszam, do połączenia składników.
Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję rozpuszczoną czekoladę i kakao. Do drugiej kokos i mleko lub śmietankę ( 3 łyżki ). Masy mieszam łyżką, do połączenia składników.
Podłużną blaszkę, wykładam papierem do pieczenia. Kolejno nakładam połowę masy czekoladowej, masę kokosową i masę czekoladową.
Ciasto piekę około 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Patyczek wbity w ciasto, powinien być suchy. Udanych wypieków ?
Pomysł ze strony Kuchnia Lidla