Ciasto czekoladowo - bananowe
Ciasto ucierane z bananami, to sposób na smaczny deser i na spożytkowanie mocno dojrzałych bananów. Osobiście uważam, że połączenie bananów i czekolady jest bardzo kuszące. Lubimy wszelkiego rodzaju śniadaniowe chlebki bananowe, czyli ucierane ciasta z dodatkiem bananów i czekolady. To ciasto jest puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Możesz zrobić zdrowszą wersję i zamiast zwykłej mąki, dodaj mąkę orkiszową lub chlebową. W wersji bezglutenowej, użyj gotowej mieszanki mąk bez glutenu. Mega smaczna i zdrowa propozycja, do śniadaniówki dla dzieci ?
Składniki na ciasto czekoladowo – bananowe / foremka 25/11 cm.- 60 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki maślanki lub mleka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 małe banany
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i kakao przesiej przez sitko.
W małym naczyniu, rozpuść masło. Do gorącego masła, dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do czasu, kiedy czekolada całkiem się rozpuści. Lekko przestudź sos czekoladowy.
Do misy miksera, daj jajka i cukier. Całość ubijaj, do czasu powstania gęstej i puszystej piany. Stopniowo dodaj sos czekoladowy. Następnie dodaj stopniowo suche składniki, oraz maślankę lub mleko. Delikatnie mieszaj, tylko do dokładnego połączenia.
Banany obierz, pokrój na plasterki i dodaj do ciasta, pomieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przelej do foremki i wyrównaj powierzchnię. Ciasto można upiec również w małej keksówce lub w foremce z kominkiem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Czas pieczenia, zależy od rozmiarów foremki. Można zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone.
Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Udanych wypieków ?