Ciasto czekoladowe z kremowym serkiem
Leciutkie ciasto czekoladowe z kremowym serem, tworzy ciekawą kombinację smaków. Tutaj smaki idealnie się uzupełniają, a ciasto rozpływa się w ustach. To samo ciasto, można upiec na większej blaszce, wtedy ciasto będzie niższe, a serowe kleksy, nie będą się zlewać. Również ciekawie i smacznie. Ciasto długo utrzymuje świeżość, ale nie zdążycie się przekonać, ponieważ bardzo szybko znika ? Bardzo polecam to domowe ciasto, na świąteczny weekend
Składniki na ciasto czekoladowe
- 2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 2 pełne łyżki powideł lub dżemu z owoców leśnych
- 2 jajka (osobno żółtka i białka )
- 4 łyżki kakao
- pełna łyżeczka sody
- 500 g kremowego sera na serniki
- 2 jajka ( osobno żółtka i białka )
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku