Ciasto czekoladowe z gruszką
Osobiscie uwielbiam ciasto czekoladowe,wlaściwie pod każda postacią- dzisiaj do masy czekoladowej dodalam pokrojoną w kostke gruszkę,co cieszy podniebienie jak i oko,bo to taki jasny punkcik w czekoladowej masie. Ciasto jest bardzo pulchne i wilgotne,a to za sprawa oleju i masla,ktore dodalam do rozpuszczonej czekolady.
Calosci dopelniaja chipsy z gruszki-polecam!
Zapraszam!
Ciasto czekoladowe z gruszka
.100 gr czekolady gorzkiej
.30 gr masla
.3 jajka
.1 szklanka maki pszennej
.2 lyzki ciemnego kako
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.1/2 szklanki cukru
.1/2 szklanki mleka
.1/2 szklanki oleju roslinnego
-otarta skórka z cytryny
ponadto
.2 gruszki
.cukier puder do dekoracji
Wykonanie
-tortownice 20 cm smarujemy tluszczem i posypujemy bulka
-gruszke kroimy w cieniutkie plastry wraz ze skorka,ukladamy na blaszce wylożonej papierem do pieczenia
-zapiekamy w temp.120 stC przez ok.1 godz,potem przy otwartych drzwiczkach ok.1/2 godz.
-do miseczki przkladamy pokruszona czekolade,dodajemy maslo i rozpuszczamy razem w mikrofali lub w kapieli wodnej
-mase studzimy- to wazne!
-zoltka ubijamy z cukrem na puszek,dodajemy mleko,olej i teraz powoli laczymy to z rozpuszczona czekolada i skorka z cytryny
-make przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy z masa za pomoca miksera
-gruszke po obraniu ze skorki kroimy w kostke i posypujemy niewielka iloscia maki pszennej,nastepnie dodajemy do masy
-bialka ubijamy na sztywno i laczymy je z ciastem delikatnie za pomoca lyzki
-mase ciasta wykladamy do tortownicy i pieczemy ok.45 min w temp.180stC
-przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ukladamy gruszkowe chipsy
Smacznego!