Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

S k ł a d n i k i:

- 100 g miękkiego masła

- 0,5 szklanki oleju

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

- 1 łyżeczka sody

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

- 0,5 łyżeczki soli -

1 jajka

- 0,5 szklanki śmietany 18%

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 cukinia (2 szklanki startej na grubych oczkach)

- 60 g gorzkiej czekolady

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki cukru pudru

- kilka listków mięty

S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Masło miksujemy z olejem, cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy, sól, miksujemy, jajka, śmietanę, mąkę, cukinię i posiekaną czekoladę. Tortownicę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy listkami mięty. Jest mocno kakaowe :)
Inspired by: www.mojewypieki.com/post/ciasto-czekoladowe-z-cukinia

Kategorie przepisów