Ciasto czekoladowe z cukinią
S k ł a d n i k i:
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki soli -
1 jajka
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 cukinia (2 szklanki startej na grubych oczkach)
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka listków mięty
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Masło miksujemy z olejem, cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy, sól, miksujemy, jajka, śmietanę, mąkę, cukinię i posiekaną czekoladę. Tortownicę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy listkami mięty. Jest mocno kakaowe :)
Inspired by: www.mojewypieki.com/post/ciasto-czekoladowe-z-cukinia