Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
W sklepach i na targach możemy właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.
Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!
Któż z nas tego nie lubi? ;)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.
Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!
A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy i ja mogę z przyjemnością sięgnąć po kawałek!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 30 cm )
* brzoskwinie ( duże ) – 3 szt
* jajko – 2 szt
* cukier – 1,5 szkl
* letnia woda – 0,5 szkl
* mleko – 1 szkl
* olej rzepakowy – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki
* kakao – 6 łyżek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinie ( lekko wciskamy ).
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!