Ciasto cytrusowe na białkach
Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo proste do zrobienia i po prostu smaczne. Gruba warstwa lukru pomarańczowego sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej cytrusowe. Zachęcam. :)
Źródło przepisu: Bake&Taste.
Składniki na ciasto:
*170 g białek (u mnie 6 białek, około 205 g)
*3/4 szklanki drobnego cukru
*1 szklanka mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*skórka otarta z jednej cytryny
*2 łyżki soku z cytryny
Składniki na syrop pomarańczowy:
*sok z jednej pomarańczy
*3 łyżki cukru
Składniki na lukier:
*2 łyżki syropu pomarańczowego
*ok. 3/4 szklanki cukru pudru
*opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm.
Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.
Przygotowanie syropu
W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odstawić do ostudzenia.
Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).
Przygotowanie lukru
Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto.
Smacznego :)