Ciasto cappuccino

               Lubicie cappuccino? Ja tak! Zamarzyłam by zrobić  kostkę cappuccino, jaką widziałam u Dorotki. Niestety nie miałam odpowiedniej formy, więc zrobiłam ją w tortownicy, zresztą Dorotka wspominała u siebie, że można upiec to ciasto właśnie w takiej formie. Moje ciasto nie jest więc kostką, a okrągłym ciastem cappuccino. Nie prezentuje się tak ładnie jak u autorki przepisu, niemniej jednak jest przepyszne i bardzo wszystkim smakowało. Bardzo lubię masy na bazie serka mascarpone, muszę powiedzieć,ze zmieszanie serka z cappuccino to pyszna sprawa .

Zdjęcie - Ciasto cappuccino  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na ciasto:

*5 dużych jajek

*125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali

*125 g masła, miękkiego

*1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)

*150 g drobnego cukru do wypieków

*125 g mąki pszennej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm, ja robiłam w tortownicy), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

Blaty można naponczować.

 

Masa cappuccino:

*250 g serka mascarpone

*250 g śmietany kremówki

*3 płaskie łyżeczki żelatyny

*60 g kawy cappuccino (proszku)

*3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappuccino)

Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappuccino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować lub wymieszać.

 

Na górę:

*250 ml śmietany kremówki

*1 łyżka drobnego cukru do wypieków

*20 g kawy cappucino (proszku)

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.

 

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappuccino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto cappuccino  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Mocno pierniczkowy sernik z ricotty z nutą mięty

Mocno pierniczkowy sernik z ri…

Beti Beti
kruche babeczki

Wegańskie ciasto dyniowe

Wegańskie ciasto dyniowe

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciastko managera.... czyli włoski deser

Ciastko managera.... czyli wło…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze smażonym serem halloumi

Sałatka ze smażonym serem hall…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Mini serniczki na zimno z serków waniliowych
1

Mini serniczki na zimno z serk…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Letnia sałatka z quinoa, młodym bobem, botwinką

Letnia sałatka z quinoa, młody…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

Mini bezy z bitą śmietaną i bo…

food² food²
Food Square

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pankejki z ricottą i owocami

Pankejki z ricottą i owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty