Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Dzień dobry :-) Co prawda sezon na truskawki już powoli się kończy, ale póki są trzeba korzystać. Moje ciasto robi się szybciutko, nie trzeba go piec. Spód to biszkopty okrągłe, następnie warstwa z serków homogenizowanych z truskawkami, kolejna to pianka z dodatkiem galaretki mango. Na niej truskawki i galaretka truskawkowa oczywiście. Ciacho pyszne, polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Blaszka: 25x25 cm
Składniki:
- 1 galaretka bezbarwna
- 1 galaretka mango
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 serki homogenizowane waniliowe każdy 150 g
- 500 ml śmietanki 30%
- truskawki
- biszkopty okrągłe
1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Galaretki - bezbarwną i mango zalewamy wrzątkiem 300 ml każdą, galaretkę truskawkową zalewamy 500 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Na spód blaszki wykładamy biszkopty. Jak galaretka bezbarwna ostygnie i zacznie lekko tężeć wlewamy ją do misy miksera, dodajemy serki i miksujemy do połączenia się składników.
3. Kilka truskawek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Jak masa zacznie się zsiadać przekładamy ją na biszkopty i wkładamy do lodówki.
4. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy do niej tężejącą galaretkę mango i miksujemy do połączenia się składników.
5. Masę przekładamy na warstwę truskawkową. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość wkładamy do lodówki.
6. Jak galaretka truskawkowa zacznie tężeć wlewamy ją na wierzch. Ciasto zostawiamy na całą noc w lodówce.
Smacznego :-)