Ciastka śmietankowe

Kuchnia żydowska jest podporządkowana zasadzie koszerności. Pobożny wyznawca judaizmu je tylko mięso krów, kóz i owiec, zakazana jest mu wieprzowina, konina oraz mięso zwierząt mięsożernych. Może jeść drób ale owoce morza nie są dozwolone. Ryby drapieżne są zakazane, koszerne są tylko z łuskami i skrzelami. Żydzi nie mogą polować, a ryby mogą łowić tylko siecią, nie wędką. Kolejnym wyznacznikiem tej zasady jest zakaza podawania potraw mięsnych razem z mlecznymi. np. wywar zupy ugotowany jest na mięsie, to nie możę być ona zagęszczona śmietaną. Między zjedzeniem mięsa a skonsumowaniem potrawy mlecznej musi minąć co najmniej 6 godzin, ale po mleku od razu można jeść mięso. Oddzielne są także naczynia do przyrządzania potraw mięsnych i mlecznych. O tym co nie jest koszerne, Żydzi mówią trefne.

Wczoraj zrobiłam ciastka. Mąka jest koszerna ale robaki nie, dlatego przesiałam ją przez sito. Właściwie zawsze to robię ale nigdy nie zwracałam na to uwagi  tak jak wczoraj. Przepis na te ciastka pochodzi z książki " Żydowskie gotowanie".

Zdjęcie - Ciastka  śmietankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  200 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • 220 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 125 g 18% śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • starta skórka cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

Ubić  masło, jajko, cukier. Dodać śmietanę, wanilię i dalej ubijać. Dodać skórkę cytryny oraz makę z sodą,  i posiekane migdały. Łyżką nakładać porcje ciasta na przygotowaną blachę.  Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce i posypać obficie cukrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciastka  śmietankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

Focaccia na zaczynie poolish z…

food² food²
Food Square

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem
1

Racuszki na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bajgle z parmezanem
1

Bajgle z parmezanem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryba w sosie chraimeh
1

Ryba w sosie chraimeh

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makaron z groszkiem
1

Makaron z groszkiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cała prawda o karpiu po żydowsku
2

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Piernik po żydowsku
1

Piernik po żydowsku

Majana Majana
Majanowe pieczenie