Ciastka śmietankowe

Kuchnia żydowska jest podporządkowana zasadzie koszerności. Pobożny wyznawca judaizmu je tylko mięso krów, kóz i owiec, zakazana jest mu wieprzowina, konina oraz mięso zwierząt mięsożernych. Może jeść drób ale owoce morza nie są dozwolone. Ryby drapieżne są zakazane, koszerne są tylko z łuskami i skrzelami. Żydzi nie mogą polować, a ryby mogą łowić tylko siecią, nie wędką. Kolejnym wyznacznikiem tej zasady jest zakaza podawania potraw mięsnych razem z mlecznymi. np. wywar zupy ugotowany jest na mięsie, to nie możę być ona zagęszczona śmietaną. Między zjedzeniem mięsa a skonsumowaniem potrawy mlecznej musi minąć co najmniej 6 godzin, ale po mleku od razu można jeść mięso. Oddzielne są także naczynia do przyrządzania potraw mięsnych i mlecznych. O tym co nie jest koszerne, Żydzi mówią trefne.

Wczoraj zrobiłam ciastka. Mąka jest koszerna ale robaki nie, dlatego przesiałam ją przez sito. Właściwie zawsze to robię ale nigdy nie zwracałam na to uwagi  tak jak wczoraj. Przepis na te ciastka pochodzi z książki " Żydowskie gotowanie".

Zdjęcie - Ciastka  śmietankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  200 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • 220 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 125 g 18% śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • starta skórka cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

Ubić  masło, jajko, cukier. Dodać śmietanę, wanilię i dalej ubijać. Dodać skórkę cytryny oraz makę z sodą,  i posiekane migdały. Łyżką nakładać porcje ciasta na przygotowaną blachę.  Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce i posypać obficie cukrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciastka  śmietankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki