Ciastka śmietankowe

Kuchnia żydowska jest podporządkowana zasadzie koszerności. Pobożny wyznawca judaizmu je tylko mięso krów, kóz i owiec, zakazana jest mu wieprzowina, konina oraz mięso zwierząt mięsożernych. Może jeść drób ale owoce morza nie są dozwolone. Ryby drapieżne są zakazane, koszerne są tylko z łuskami i skrzelami. Żydzi nie mogą polować, a ryby mogą łowić tylko siecią, nie wędką. Kolejnym wyznacznikiem tej zasady jest zakaza podawania potraw mięsnych razem z mlecznymi. np. wywar zupy ugotowany jest na mięsie, to nie możę być ona zagęszczona śmietaną. Między zjedzeniem mięsa a skonsumowaniem potrawy mlecznej musi minąć co najmniej 6 godzin, ale po mleku od razu można jeść mięso. Oddzielne są także naczynia do przyrządzania potraw mięsnych i mlecznych. O tym co nie jest koszerne, Żydzi mówią trefne.

Wczoraj zrobiłam ciastka. Mąka jest koszerna ale robaki nie, dlatego przesiałam ją przez sito. Właściwie zawsze to robię ale nigdy nie zwracałam na to uwagi  tak jak wczoraj. Przepis na te ciastka pochodzi z książki " Żydowskie gotowanie".

Zdjęcie - Ciastka  śmietankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  200 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • 220 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 125 g 18% śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • starta skórka cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

Ubić  masło, jajko, cukier. Dodać śmietanę, wanilię i dalej ubijać. Dodać skórkę cytryny oraz makę z sodą,  i posiekane migdały. Łyżką nakładać porcje ciasta na przygotowaną blachę.  Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce i posypać obficie cukrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciastka  śmietankowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na śmietanie z jagodami
2

Ciasto na śmietanie z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kurkami
1

Sałatka z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek z wiśniami
1

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Sałatka z makaronem ryżowym, o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
1

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy