Ciastka owsiano - orzechowe

Zachciało mi się ciastek (nie samą grypą człowiek żyje ;-) ), ale okazało się że zużyłam całą makę która była w domu :-/ do sklepu nie chciało mi się iść, nie pomyślałam też o zmieleniu pszenicy, ale to wszystko na dobre mi wyszło :-). Znalazłam na forum cincin przepis na ciastka bez maki i jajek, więc coś w sam raz dla mnie :) Atutem tych ciastek jest to że przepis można dowolnie modyfikować :-)
Moje składały się z:

- 250 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe),
- 50 g orzechów włoskich (wyłuskanych),Zdjęcie - Ciastka owsiano -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 50 g słonecznika,
- 50 g migdałów,
- 1/2 kubka rodzynek (namoczyć wcześniej),
- 1 banan,
- ok 1/2 kubka wody,
- 2 łyżki obojętnie jakiego słodu.

Wykonanie:

Migdały i rodzynki pokroić nożem dosyć drobno, ale nie na pył (tak jak nam wyjdzie). Banana rozdrobnić widelcem. Wymieszać płatki, orzechy, słonecznik (bez migdałów), 3/4 "ziaren" zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu. Pozostałe w całości płatki i orzechy wymieszać ze zmielonymi, dodać posiekane migdały, rodzynki i banana. Dodać słód, wlać na początek połowę wody, spróbować wymieszać, jeśli masa będzie za sucha dodawać po trochu wodę, do uzyskania masy z której bez problemu da się lepić ciastka. Dobrze jest masę odstawić na trochę żeby namiękła. Ciastka najlepiej formuje się zwilżonymi dłońmi, biorąc trochę masy, klejąc kulkę i spłaszczając ją. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową/teflonową. Można je jeszcze spłaszczyć na blaszce. Ja zrobiłam dosyć wysokie ciastka (ok 1 cm) i wyszła mi 1 blacha piekarnikowa. Piekłam je w nagrzanym do 150 stopni piekarniku, ok 40 minut. gdy zrobiły się brązowe zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni, później blachę opuściłam niżej i znów podniosłam temperaturę.
Ciastka wyszły z wierzchu chrupiące a w środku miękkie, myślę że podczas dłuższego pieczenia, zrobiły by się bardziej twarde.
Moje są mało słodkie więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, radzę dodać więcej słodu.

 Zdjęcie - Ciastka owsiano -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowo-bananowe

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z grzybów leśnych
2

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Budyń jaglany z dynią i pastą sezamową

Budyń jaglany z dynią i pastą…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy
1

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza gryczana z pieczarkami
1

Kasza gryczana z pieczarkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Hummus z dynią i pieczoną papryką
1

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
2

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square