Ciastka owsiano - orzechowe

Zachciało mi się ciastek (nie samą grypą człowiek żyje ;-) ), ale okazało się że zużyłam całą makę która była w domu :-/ do sklepu nie chciało mi się iść, nie pomyślałam też o zmieleniu pszenicy, ale to wszystko na dobre mi wyszło :-). Znalazłam na forum cincin przepis na ciastka bez maki i jajek, więc coś w sam raz dla mnie :) Atutem tych ciastek jest to że przepis można dowolnie modyfikować :-)
Moje składały się z:

- 250 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe),
- 50 g orzechów włoskich (wyłuskanych),Zdjęcie - Ciastka owsiano -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 50 g słonecznika,
- 50 g migdałów,
- 1/2 kubka rodzynek (namoczyć wcześniej),
- 1 banan,
- ok 1/2 kubka wody,
- 2 łyżki obojętnie jakiego słodu.

Wykonanie:

Migdały i rodzynki pokroić nożem dosyć drobno, ale nie na pył (tak jak nam wyjdzie). Banana rozdrobnić widelcem. Wymieszać płatki, orzechy, słonecznik (bez migdałów), 3/4 "ziaren" zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu. Pozostałe w całości płatki i orzechy wymieszać ze zmielonymi, dodać posiekane migdały, rodzynki i banana. Dodać słód, wlać na początek połowę wody, spróbować wymieszać, jeśli masa będzie za sucha dodawać po trochu wodę, do uzyskania masy z której bez problemu da się lepić ciastka. Dobrze jest masę odstawić na trochę żeby namiękła. Ciastka najlepiej formuje się zwilżonymi dłońmi, biorąc trochę masy, klejąc kulkę i spłaszczając ją. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową/teflonową. Można je jeszcze spłaszczyć na blaszce. Ja zrobiłam dosyć wysokie ciastka (ok 1 cm) i wyszła mi 1 blacha piekarnikowa. Piekłam je w nagrzanym do 150 stopni piekarniku, ok 40 minut. gdy zrobiły się brązowe zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni, później blachę opuściłam niżej i znów podniosłam temperaturę.
Ciastka wyszły z wierzchu chrupiące a w środku miękkie, myślę że podczas dłuższego pieczenia, zrobiły by się bardziej twarde.
Moje są mało słodkie więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, radzę dodać więcej słodu.

 Zdjęcie - Ciastka owsiano -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Jak zrobić puree z dyni?
2

Jak zrobić puree z dyni?

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Snickers z daktyli i fasoli

Snickers z daktyli i fasoli

food² food²
Food Square

Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i jarmużem

Kotlety dyniowe z kaszą jaglan…

aronia aronia
Wiem co jem

Zupa marchewkowa z miski szczęścia

Zupa marchewkowa z miski szczę…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Pasta z czerwonej soczewicy dla maluchów
1

Pasta z czerwonej soczewicy dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Makaron z sosem serowym i brokułami
2

Makaron z sosem serowym i brok…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie chilli z dynią

Wegańskie chilli z dynią

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią
1

Pieczona dynia piżmowa z masłe…

food² food²
Food Square

Curry kokosowe ze słodkimi ziemniakami i cieciorką
1

Curry kokosowe ze słodkimi zie…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Turecka sałatka z fasoli z tahini

Turecka sałatka z fasoli z tah…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M
2

Topinambur albo karczoch jeroz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Puree z dyni

Puree z dyni

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy