Ciastka owsiano - orzechowe

Zachciało mi się ciastek (nie samą grypą człowiek żyje ;-) ), ale okazało się że zużyłam całą makę która była w domu :-/ do sklepu nie chciało mi się iść, nie pomyślałam też o zmieleniu pszenicy, ale to wszystko na dobre mi wyszło :-). Znalazłam na forum cincin przepis na ciastka bez maki i jajek, więc coś w sam raz dla mnie :) Atutem tych ciastek jest to że przepis można dowolnie modyfikować :-)
Moje składały się z:

- 250 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe),
- 50 g orzechów włoskich (wyłuskanych),Zdjęcie - Ciastka owsiano -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 50 g słonecznika,
- 50 g migdałów,
- 1/2 kubka rodzynek (namoczyć wcześniej),
- 1 banan,
- ok 1/2 kubka wody,
- 2 łyżki obojętnie jakiego słodu.

Wykonanie:

Migdały i rodzynki pokroić nożem dosyć drobno, ale nie na pył (tak jak nam wyjdzie). Banana rozdrobnić widelcem. Wymieszać płatki, orzechy, słonecznik (bez migdałów), 3/4 "ziaren" zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu. Pozostałe w całości płatki i orzechy wymieszać ze zmielonymi, dodać posiekane migdały, rodzynki i banana. Dodać słód, wlać na początek połowę wody, spróbować wymieszać, jeśli masa będzie za sucha dodawać po trochu wodę, do uzyskania masy z której bez problemu da się lepić ciastka. Dobrze jest masę odstawić na trochę żeby namiękła. Ciastka najlepiej formuje się zwilżonymi dłońmi, biorąc trochę masy, klejąc kulkę i spłaszczając ją. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową/teflonową. Można je jeszcze spłaszczyć na blaszce. Ja zrobiłam dosyć wysokie ciastka (ok 1 cm) i wyszła mi 1 blacha piekarnikowa. Piekłam je w nagrzanym do 150 stopni piekarniku, ok 40 minut. gdy zrobiły się brązowe zmniejszyłam temperaturę do 100 stopni, później blachę opuściłam niżej i znów podniosłam temperaturę.
Ciastka wyszły z wierzchu chrupiące a w środku miękkie, myślę że podczas dłuższego pieczenia, zrobiły by się bardziej twarde.
Moje są mało słodkie więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, radzę dodać więcej słodu.

 Zdjęcie - Ciastka owsiano -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Przepisy z tych kategorii

Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami

Tofurniczki - wegańskie mini s…

food² food²
Food Square

Sałatka z fasolki szparagowej i ogórka kiszonego

Sałatka z fasolki szparagowej…

figmara figmara
figowe smaki

Ragu z zielonej soczewicy

Ragu z zielonej soczewicy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kluski z serem – leniwe
1

Kluski z serem – leniwe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri
1

Sałatka z zielonych szparagów…

food² food²
Food Square

Makaron z pesto i szparagami

Makaron z pesto i szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Młody bób z groszkiem, chili i miętą

Młody bób z groszkiem, chili i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ziemniaki i karczochy z pieca
1

Ziemniaki i karczochy z pieca

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Sałatka z awokado, rzodkiewką, granatem i sosem z tahini
1

Sałatka z awokado, rzodkiewką,…

food² food²
Food Square

Ciecierzyca z selerem

Ciecierzyca z selerem

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z kaszą bulgur na ciepło

Sałatka z kaszą bulgur na ciep…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!