Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Pyszna przekąska dla małych i dużych łasuchów. Ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, będą równie smaczne, jeżeli masło orzechowe, zastąpisz pastą sezamową – tahini.
Jeżeli masz ochotę, na mocno chrupiące ciastka owsiane o smaku orzechowym lub sezamowym, zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂

Zdjęcie - Ciastka owsiane z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka owsiane

Składniki na ciastka owsiane z masłem orzechowym

– 130 g mąki zwykłej pszennej lub razowej
– 110 g miękkiego masła
– 120 g masła orzechowego lub pasty sezamowej tahini
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli

Mąkę, sodę i sól, daj do miseczki, pomieszaj. Masło orzechowe lub tahini, dokładnie pomieszaj, żeby otrzymać pożądaną gęstość.

Miękkie masło, zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem. Dodaj jajko, nadal chwilę ucieraj.

Suche składniki dodaj do mokrych, na koniec dodaj płatki owsiane, pomieszaj.

Z masy odrywaj małe kawałki, uformuj małe kulki. Kulki ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę, delikatnie spłaszcz dłonią. Ciastka rosną podczas pieczenia, nie powinny być ułożone zbyt blisko siebie.

Ciastka piecz około 12 minut w temp. 180 stopni. Powinny się delikatnie zrumienić.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciastka owsiane z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciastka owsiane z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja Mała Cukierenka

Kategorie przepisów

Podobne przepisy