Ciastka owsiane z kokosem

Ciastka owsiane z kokosem
Pyszne, chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi, kokosem i miodem. Proste do zrobienia, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Zamiast masła, można dodać tłuszcz kokosowy, zamiast białej mąki, mąkę razową lub ryżową. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, po kilku minutach twardnieją. Bardzo polecam na słodką przekąskę dla dzieci Przepis, nieco zmodyfikowany zapożyczyłam od Małej Cukierenki

Zdjęcie - Ciastka owsiane z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 130 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 100 g płatków owsianych lub otrąb
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 130 g masła lub tłuszczu kokosowego
  •  3 łyżki miodu
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczka sody
Miód i masło podgrzewam. Sodę rozpuszczam w łyżce ciepłej wody i od razu dodaję do miodu. Roztwór mocno się zapieni, całość mieszam i odstawiam. Przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier i wiórki daję do miseczki, wszystko mieszam, dodaję miód z tłuszczem i rozkłucone jajko. Wszystko dokładnie mieszam i lepię kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli masa będzie za rzadka, dosypuję trochę mąki lub płatków owsianych. Lekko spłaszczam ciasteczka i układam na papierze do pieczenia. Piekę na kratce z wyposażenia piekarnika około 12 minut, w temp.180 stopni. Ciasteczka powinny mocno się zrumienić Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków

Zdjęcie - Ciastka owsiane z kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów