Ciasteczka z marcepanem
Jeszcze przed świętami kupiłam marcepan z zamiarem upieczenia marcepanowych ciasteczek. Pomysł upadł, kiedy z innych blogów wysypały się jak z worka setki, albo nawet tysiące przepięknie zdobionych, świątecznych pierniczków. Pomyślałam…przeczekam. Ciekawy przepis znalazłam u Arabeski… małe, delikatne, kruche o migdałowym smaku. Bez proszku do pieczenia i sody, wyciskane z rękawa cukierniczego prezentują się bardzo romantycznie. Polecam na Walentynki !!!
Składniki
- 125g miękkiego masła
- 75g cukru
- 100g masy marcepanowej
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200g mąki pszennej
- Masło dokładnie rozcieram z cukrem, dodaję marcepan. Całość rozcieram na gładką masę.
- Stopniowo dodaję żółtka, jajko, olejek na końcu przesianą mąkę. Ucieram do połączenia składników.
- Ciasto partiami przekładam do rękawa cukierniczego i bezpośrednio na papier do pieczenia wyciskam różne kształty. Ciasteczka mogą być wyciskane blisko siebie, ponieważ nie rosną podczas pieczenia. Odstawiam na godzinę do zastygnięcia.
- Po godzinnym leżakowaniu, piekę ok.15 min w temp. 190 stopni. Smacznego!!!