Ciasteczka z marcepanem

Jeszcze przed świętami kupiłam marcepan z zamiarem upieczenia marcepanowych ciasteczek. Pomysł upadł, kiedy z innych blogów wysypały się  jak z worka setki, albo nawet tysiące przepięknie zdobionych, świątecznych pierniczków. Pomyślałam…przeczekam. Ciekawy przepis znalazłam u Arabeski… małe, delikatne, kruche o migdałowym smaku. Bez proszku do pieczenia i sody, wyciskane z rękawa cukierniczego prezentują się bardzo romantycznie. Polecam na Walentynki !!!

Zdjęcie - Ciasteczka z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 125g miękkiego masła
  • 75g cukru
  • 100g masy marcepanowej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200g mąki pszennej
  1. Masło dokładnie rozcieram z cukrem, dodaję marcepan. Całość rozcieram na gładką masę.
  2. Stopniowo dodaję żółtka, jajko, olejek na końcu przesianą mąkę. Ucieram do połączenia składników.
  3. Ciasto partiami przekładam do rękawa cukierniczego i bezpośrednio na papier do pieczenia wyciskam różne kształty. Ciasteczka mogą być wyciskane blisko siebie, ponieważ nie rosną podczas pieczenia. Odstawiam na godzinę do zastygnięcia.
  4. Po godzinnym leżakowaniu, piekę ok.15 min w temp. 190 stopni. Smacznego!!!

Zdjęcie - Ciasteczka z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka z marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy