Ciasteczka z kokosem i czekoladą

Ciasteczka z kokosem i czekoladą

Zdjęcie - Ciasteczka z kokosem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier. Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-)

Składniki:

  • 240 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru (lub innego, ja dałam 3/4 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego (ja nie dałam)
  • 200 g posiekanej czekolady lub kropelki czekoladowe


Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy sól i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy w 175 stopniach (góra-dół), około 20-25 minut lub ciut dłużej. Muszą ładnie się zarumienić, zależy jak duże ciasteczka zrobimy. Studzimy na kratce. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasteczka z kokosem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka z kokosem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka z kokosem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów