Ciasteczka razowe z nutellą i orzechami

Od znajomej dostałam koszyczek, świeżych orzechów lakowych, postanowiłam je uprażyć i wykorzystać do razowych ciasteczek z nutellą. Ciastka wypatrzyłam jakiś czas temu, na blogu Doroty, są chrupiące, pachną kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. Polecam na jesienne popołudnia, do gorącej kawy i herbaty 🙂

Zdjęcie - Ciasteczka razowe z nutellą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 115 g miękkiego masła
  • 115 g nutelli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 szklanka orzechów laskowych
Orzechy prażę na suchej patelni. Kiedy lekko się przyrumienią i zaczną przyjemnie pachnieć, odstawiam z ognia. Z wystudzonych orzechów, ściągam skórkę i drobno je siekam. Do miseczki daję suche składniki. Nutellę ucieram z masłem na puszysty krem, dodaję suche składniki, oraz orzechy. Masę krótko mieszam, do połączenia składników. Z masy odrywam małe kawałki i robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy tej czynności, można zmoczyć dłonie, ponieważ masa lekko się klei. Kulki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczam. Ponieważ ciasteczka, lekko się rozpływają podczas pieczenia, należy nie układać ich zbyt ciasno. Ciastka piekę około 15 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciastka, studzę na kratce. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasteczka razowe z nutellą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka razowe z nutellą i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy