Ciasteczka marcepanowe
Kruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao...
Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest marcepan. Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat.
Marcepanowe gwiazdki, obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki.
Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Marcepan i masło pokroić w kostkę - połączyć siekając nożem lub w malakserze ( ja użyłam malaksera ).
Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki.
Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki.
Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut.
Upieczone studzić na kratce.
Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest marcepan. Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat.
Marcepanowe gwiazdki, obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki.
Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 90 g marcepanu
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
Marcepan i masło pokroić w kostkę - połączyć siekając nożem lub w malakserze ( ja użyłam malaksera ).
Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki.
Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki.
Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut.
Upieczone studzić na kratce.
Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !