Ciasteczka kokosowe
To doskonały deser dla osób, które z różnych względów nie mogą spożywać glutenu, czy laktozy. Tradycyjnie nie liczyłam kalorii, ale na pewno mają ich niewiele.
Składniki:
- 100 g mąki kokosowej
- 50 ksylitolu lub innego słodzidła
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 8 łyżek mleka lub wody
Olej kokosowy rozpuszczamy, gdy przestygnie dodajemy do niego mąkę, ksylitol, jajka o mleko, całość wyrabiamy ręką, do momentu otrzymania jednolitej masy (jeśli masa pozostaje sypka dodajemy jeszcze łyżkę lub 2 oleju kokosowego). Z gotowego ciasta formujemy jednakowej wielkości kule, które spłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia. Dodatkowo można na środku każdego ciasteczka umieścić orzechy, czy suszoną żurawinę.
Pieczemy ok 20 minut w 170 st. C