Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Jedną z podstawowych zasad przy wyrabianiu ciasteczek jest nie ogrzewanie masla,ciasto wyrabia się szybko i jak najmniej dotyka dlonią .

Jak to jest możliwe?- otóż są dwa sposoby: 1/ siekamy ostrym nożem maslo wylącznie z maką,kiedy się wystarczajaco rozdrobni,dodajemy pozostale skladniki

2/ wykorzystujemy robot kuchenny podobnie jak w pierszym przypadku mielimy wylacznie maslo z maką,potem dodajemy pozostale skladniki

Jesli zastosujemy taka technike wyrobu ciasteczek - zawsze nam sie uda,dodam,że te ciasteczka są bez proszku do pieczenia,mimo to są b. kruche -polecam!

Zapraszam!

Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka kokosowe

. 1/2 szklanki wiorkow kokosowych + 1/2 do panierowania

. 3 lyzki pestek dyni

. 2 szklanki maki pszennej

. 1/2 szklanki cukru

. 1 jajko

. 3/4 kostki masla

. skorka otarta z cytryny

 

Wykonanie

- mielimy w mlynku wiorki z pestkami dyni na proszek

- do robota przekladamy maslo , 1 szklanke maki i rozdrabniamy ( lub robimy to na desce nozem )

- kiedy maslo polaczy sie z maka,dodajemy pozostale wszystkie skladniki ,pamietajac,zeby dlonmi jak najmniej ogrzewac ciasto

- ciasto okrecamy folia i odstawiamy do lodowki na 1/2h

- na deske wysypujemy ( zamiast maki ) wiorki kokosowe ukladamy cistato i walkujemy je

Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- za pomoca foremek wykrawamy porzadamy ksztalt cisteczek

- cisteczka ukladamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypka kokosowa do gory

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 15 min

Smacznego!

Kategorie przepisów