Ciasteczka kajmakowe z dżemem
Co zrobić z kajmakiem, który nam zostaje? Dodać do kruchych ciasteczek :-) Tak, zostało mi trochę kajmaku i tak sobie stał w lodówce. Moim panom zamarzyły się ciasteczka więc postanowiłam, że wykorzystam go do nich :-) Ciasteczka wyszły pyszne, kruche, do tego przełożone dżemem porzeczkowym. Polecam, bo fajniutkie :-) Jeśli chcemy wersję bardziej słodką, to możemy dodać około 20 g cukru. Miłego dzionka :-)
Składniki:
- 180 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 puszki kajmaku (ok. 200g)
- 1 jajko L
- 20 g cukru (niekoniecznie)
- dżem z czarnej porzeczki
1. Na stolnicę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Wkrawamy do niej zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i kajmak. Zagniatamy ciasto (jak by ciasto było za luźne dodajemy troszkę mąki i w drugą stronę, jak by nie chciało się ładnie zagnieść możemy dodać jeszcze kajmaku). Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.
2. Po upływie 30 minut ciasto wyjmujemy, dzielimy na porcje, które po musimy rozwałkować na około 2 mm. Następnie foremkami wykrawamy ciasteczka.
3. Blaszkę wkładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy w 200 stopniach około 7-8 minut. Studzimy na kratce, następnie przekładamy dżemem, nutellą, powidłem :-) Smacznego :-)