Ciabatta
Czasem przeglądam stare przepisy na blogu, aby poszukać inspiracji. Zazwyczaj kieruję się tym czego wśród przepisów brakuje, chociaż czasem przypominam sobie też o ciekawych wypiekach i piekę je w nowej wersji.
Tym razem zauważyłam, że wśród przeróżnych przepisów na ciabattę nie ma takiego najzwyklejszego. Pojawiły się ciabatty z pomidorami, na zakwasie, z czekoladą i innymi dodatkami. Zabrakło jednak takiej najzwyklejszej.
Postanowiłam to nadrobić, może receptura komuś się przyda Ciabatta z tego przepisu wychodzi chrupiąca i ma przyjemne elastyczny miąższ.
Ciabatta Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 26 min. Całkowity czas: 2 godz. 11 min. Porcje: 1 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 260 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- Po tym czasie podsypujemy blat mąką. Przekładamy ciasto i formujemy podłużną bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron otaczamy ciabattę rulonami ze ściereczki i przykrywamy.
- Po 40 minutach wkładamy ciabattę do rozgrzanego piekarnika.
- Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy w termoobiegu przez 6 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut.
- Upieczoną ciabattę studzimy na kuchennej kratce.